Menu

.      

Valitsus soovib matusetoetuse osaliselt taastada

Võrumaa TeatajaSotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele seaduseelnõu, mille eesmärk on eraisikutele makstava matusetoetuse osaline taastamine.

Seaduseelnõu eesmärk on seletuskirja kohaselt taastada riikliku matusetoetuse maksmine majanduslikult vähekindlustatud isikutele ehk neile, kes kuuluvad toimetulekutoetust saanud perekonda sotsiaalhoolekande seaduse tähenduses. Seega on matusetoetus suunatud isikutele, kes eeldatavalt ei suuda kanda või kellel on majanduslikust olukorrast tingituna raske kanda matuse korraldamise kulusid. Isikute majanduslikku olukorda sotsiaalkindlustusamet hindama ei hakka, vähekindlustatus tuvastatakse toimetulekutoetuse saamise alusel.

Eelmisel aastal maksti matusetoetust kohalikele omavalitsustele 317 korral ja kulud ulatusid 60 600 euroni. Matusetoetuse suurenemisega 250 euroni ning matusetoetuse maksmisega matusekorraldajale, kes kuulus toimetulekutoetust saavasse perekonda vähemalt ühel kuul viimase 12 kuu jooksul, kaasneb täiendav kulu ligi 318 700 eurot aastas.

Eelnõu on planeeritud jõustuma tuleva aasta 1. jaanuaril.

Riikliku matusetoetuse maksmine lõpetati füüsilistele isikutele 2009. aastal majanduskriisist tuleneva riigieelarveliste vahendite kokkuhoiu tõttu. Kohalikele omavalitsustele jätkati toetuse maksmist tundmatu või omasteta surnu matmisega seotud kulude kompenseerimiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD