Menu

.      

Seadusemuudatus taaskeelustab avaliku alkoholijoomise

Võru noored teevad autode juures aega parajaks – pudelid on mugavalt auto katusele toetatud.  Foto: ANDREI JAVNAŠANJustiitsministeerium saatis kooskõlastusringile korrakaitseseaduse muutmise eelnõu, mis taaskeelustab avalikus kohas alkoholi joomise.

Eelnõus kavandatakse seletuskirja kohaselt keelata avalikus kohas alkoholi joomine, välja arvatud seaduses ja kohaliku omavalitsuse poolt avalike ürituste korda reguleerivates määrustes ja avalikus kohas alkoholi joomist lubavates üldkorraldustes määratud juhtudel.

Eelnõuga liigutakse enne tänavu 1. juulit kehtinud regulatsiooni taastamise suunas, mil avalikus kohas alkoholi joomine oli keelatud.

Eelnõu koostamisel on ministeerium arvestatud inimeste üldist negatiivset suhtumist alkoholi tarbimisse tänavatel, väljakutel, parkides ja poodide läheduses. Samuti on arvestatud, et häirimisel põhinev keeld ei ole mitme omavalitsuse hinnangul inimestele ega korrakaitseorganitele piisavalt arusaadav ning ilma lauskeeluta ei ole võimalik alkoholi tarbimist avalikes kohtades piirata.

Erinevalt varasemast regulatsioonist on säilitatud korrakaitseseadusest tulenev keeld häirida alkoholi tarbimisega teisi isikuid ka siis, kui alkoholi tarbimine toimub seaduse või kohaliku omavalitsuse poolt lubatud kohas.

Eelnõu laiendab kohaliku omavalitsuse pädevust sellega, et volitab määrama üldkorraldusega kindlaks avalikud kohad, kus on alkoholi tarbimine lubatud, ning need arusaadavalt tähistama.

“Nii kodanikuühiskond, kohalikud omavalitsused kui ka avalik arvamus andis selge signaali, et 2011. aastal vastu võetud seadus ei tööta. Kahetsusväärselt ei arvestatud toona seaduse vastuvõtmisel kohalike omavalitsuste ja organisatsioonide eitava hinnangu ja ettepanekutega alkoholipoliitikat pigem karmistada. Pean oma kohuseks kujunenud vastuolu lahendada ja algatada korrakaitseseaduse muutmine,” ütles justiitsminister Andres Anvelt.

“Viimased kuud näitasid, kui sügav haigus meie ühiskonnas on alkoholism. Loodan, et avalikus kohas alkoholi tarvitamise piiramise kõrval leiab ühiskond jõudu selle probleemiga tegelemiseks ka väljaspool avalikku ruumi,” lisas Anvelt.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD