Menu

.      

Eesti elanikud külastasid mullu hambaarsti üle 1,8 miljoni korra

Eesti elanikud külastasid möödunud aastal hambaarsti üle 1,8 miljoni korra, selgub tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis avaldatud statistikast.

Eelmisel aastal tehti Eestis 1,816 miljonit hambaarsti visiiti. Kõigist visiitidest moodustasid 80 protsenti hambaravi-, 13 protsenti proteetilise ravi ning 7 protsenti ortodontilised visiidid.

Hambaravi vastuvõtte tehti möödunud aastal 1,45 miljonit, mis jäi võrreldes 2012. aastaga samale tasemele. Keskmiselt käis iga kuni 14-aastane laps aasta jooksul hambaravi vastuvõtul 1,8 korda ja iga 15-aastane või vanem inimene ühe korra.

Hambaarsti vastuvõttude koguarvu muutus jätkab viimase paari aasta tendentsi, tõustes ka mullu 1,7 protsendi võrra. Kui 2011. aastal tõusis vastuvõttude koguarv ortodontiliste visiitide ning 2012. aastal peamiselt proteetiliste visiitide arvelt, siis möödunud aastal tõusis nii proteetilise ravi kui ortodontiliste visiitide arv, vastavalt 6 ja 10 protsenti. Seejuures tõusis ortodontias taas 15-aastaste ja vanemate patsientide vastuvõttude arv, mis mullu moodustas kõikidest ortodontilistest visiitidest juba 46 protsenti.

Alates 2013. aastast kogutakse hambaraviteenuse osutajatelt andmeid suuhügienisti visiitide, implantaatide paigaldamise ning inimeste kohta, kellel ei tuvastatud aasta jooksul kordagi ravivajadust.

Möödunud aastal tehti Eestis 17 560 suuhügienisti vastuvõttu, neist ligi veerandi moodustasid laste visiidid. Implantaate paigaldati veidi enam kui 3600 inimesele, kes kõik olid vähemalt 15-aastased.

Aasta jooksul hambaarsti vastuvõtul käinud lastest 16 protsenti ja täiskasvanutest ligi 7 protsenti ei vajanud hambaravi.

20 PÄEVA ENIMLOETUD