Menu

.      

Lapsed hambaarstile!

Hambaarstide välja toodud Võrumaa laste hammaste kehv seis paneb kummastama olukorras, kus hambaravi on Eestis alla 19aastastele lastele tasuta. Veelgi enam – pärast isiku 19aastaseks saamist osutatakse tasuta hambaravi veel ühe aasta jooksul juhul, kui ravivajadus ilmnes viimase visiidi ajal enne 19aastaseks saamist.

Miks on Võrumaa laste hambad halvas seisus, on raske öelda. Üks põhjus on Kagu-Eesti vee vähene fluorisisaldus, aga selle vastu aitavad fluoriidi sisaldavad hambapastad. Hambaarstid ei välista, et laste hammaste kehv olukord võib tulla asjaolust, et laste vanemad ei käi samuti arsti juures. Võrumaa täiskasvanute hambad on samuti kehvas olukorras, mis tuleneb omakorda inimeste väiksest sissetulekust. Kogu palgaraha, mis Võrumaal on keskmiselt 500 eurot kuus, kulub toidu ja elamise peale, mistõttu ei jätku raha hambaravi eest maksmiseks. Juba ainuüksi esmane läbivaatus maksab hambaarsti juures 23 euro ringis, sellele lisandub panoraampilt hammastest, mis maksab 15 eurot. Seega – juba esimene külastus maksab 38 eurot, ilma midagi parandamata. Ühele hambale plommi panemine maksab koos tuimestusega ligi 50 eurot. See on inimeste mitme nädala toiduraha. Kui hambad on lagunenud, võib raviks kuluda sadu eurosid ja seda raha pole praegusel majanduslikult raskel ajal tööinimestel kusagilt võtta.

Üllatav on see, et haigekassa hambaravi inimestele ei hüvita. Isegi pensionäride hüvitis 19 eurot aastas ja lapseootel emade 28 eurot on rohkem naljategemine kui toetus. Hambahaiguste ravi hüvitamata jätmine on seda kummalisem, et näiteks silma-, kõrva- ja nahahaiguste puhul maksab haigekassa ravi kinni.

Hambaravi hüvitamise lõpetas valitsus 2009. aastast seoses raske majandusliku olukorraga. Seetõttu võib juhtuda, et majandusliku olukorra ootamatu halvenemisega kaob ka laste hambaravi hüvitis. Kallid lapsed ja lapsevanemad – kasutage praegu soodsat võimalust hammaste raviks! Et asja mitte homse peale lükata, võtke laps käekõrvale ja minge kontrolli juba täna!

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD