Menu

.      

Marina Kaljuranda näeks presidendina ligi kolmandik Eesti inimestest

Marina Kaljurand  FOTO: Andrei Javnašan

Eesti Päevalehe tellitud ja Turu-uuringute AS-i märtsis korraldatud küsitluse järgi toetab praegust välisministrit Marina Kaljuranda presidendina 31 protsenti kõigist vastajatest ja 35 protsenti valimisealistest kodanikest.

Kõigi vastajate eelistustes on 15 protsendiga teisel kohal Edgar Savisaar. Siim Kallast ja Indrek Tarandit toetab presidendina võrdselt 10 protsenti, Arnold Rüütlit neli protsenti, Ene Ergmad kolm protsenti, Mart Helmet, Urmas Paeti ja Jaak Jõerüüti võrdselt kaks protsenti, Eiki Nestorit ja Tunne Kelamit võrdselt üks protsent küsitletutest. Kedagi muud näeks presidendina kolm protsenti ja oma eelistust ei osanud öelda kolm protsenti küsitletutest.

Jaanuaris oli Kaljuranna toetus 23, Savisaare toetus 14, Kallase toetus kaheksa ja Tarandi toetus üheksa protsenti.

Valimisealiste kodanike seas järgnesid Kaljurannale 13 protsendiga Siim Kallas, 12 protsendiga Indrek Tarand ja kaheksa protsendiga Edgar Savisaar.

Toetuse suurenemist võtab Kaljurand endiselt eelkõige hinnanguna oma praegusele tööle välisministrina. Ta kordas, et ei kavatse ajast ette rutata. "Austan põhiseaduslikku korda, tean, kuidas kandidaate üles seatakse. Kui need 21 inimest kas riigikogus või valijameeste kogus mind üles seavad, siis loomulikult võtan seda väga tõsiselt," kinnitas Kaljurand.

Kallas kinnitas, et ta ei ole esialgu oma erakonna ametlik kandidaat, kuid toetajaid on tal Reformierakonnas palju. Ta pidas mõistlikuks, et erakond formeeriks oma seisukoha pärast sisevalimisi. "Siis oleks see legitiimne. Kui kandidaate on mitmeid ja läheb vaidlemiseks, siis paistab, millised seisukohad otsustajatele meeldivad," selgitas Kallas ja lisas, et kui ta oma erakonnale ei sobi, siis ei tule kandideerimisest midagi välja.

Turu-uuringute AS-i uuringujuht Juhan Kivirähk ütles Kaljuranna toetuse suurenemist kommenteerides, et avalikus arvamuses peegeldub suuresti see, mida on meedias kirjutatud ja räägitud. "Kaljurannast on kõige enam räägitud selles võtmes, et temast võiks president saada, ja ju on see siis inimestele meeldinud. Kuid pärast tänast [esmaspäeva], mil Siim Kallas on oma kandideerimisest otse teatanud, jõuvahekord muutub," ennustas Kivirähk.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD