Menu

.      

Uus valitsus plaanib kehtestada pangamaksu

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) moodustatav uus valitsusliit jätab ära sotsiaalmaksu langetuse 1 protsendi võrra ning kehtestab madala määraga pangalõivu.

"Jätame ära mõttetu sotsiaalmaksu langetamise," kirjeldas SDE esimees Jevgeni Ossinovski neljapäeval pressikonverentsil tulevase valitsusliidu kavade katteallikaid. "Kehtestame enamiku teiste Euroopa riikide eeskujul pangalõivu väga madala määraga, et suurendada pankade solidaarset panust," lisas ta.

Samuti plaanib uus koalitsioon piirata kasumi maksuvaba väljaviimist Eestist. Tema sõnul töötab täpse kava välja rahandusministeerium ning esimesed tulud peaks see eelarvesse tooma 2020. aastaks. Samuti lihtsustab uus võimuliit firmaautode maksusüsteemi.

"Samuti viime sisse suhkrujookide maksu, mis maksustab täiendavalt lisatud suhkruga joogid, võime seda nimetada limonaadimaksuks," rääkis Ossinovski. Samuti plaanib koalitsioon oluliselt kiirendada veini, siidri ja õlle aktsiisitõusu.

Lisaks kavatseb uus võimuliit vähendada eluasemelaenu intresside tulumaksuvabastust, nii et väikesetel laenudel vabastus säilib, aga suurema mahuga laenudel väheneb. Samuti vaatab koalitsioon üle hoiuseintresside maksuvabastuse.

Samuti on võimuliit kokku leppinud gaasiaktsiisi tõusu ka edaspidi, nii et kui praegu on otsused vastu võetud kuni 2017. aastani, siis aktsiis tõuseb ka 2018, 2019 ja 2020 aastal.

Lisaks kavatseb valitsus kehtestada mootorsõidukite registreerimisele tasu, mille määr oleneb auto võimsusest. Samuti kavatseb uus valitsus Ossinovski sõnul reformida väärteomenetlust, nii et osa trahve hakkab sõltuma inimeste sissetulekust.

20 PÄEVA ENIMLOETUD