Menu

.      

Kanal 2 ja TV3 ähvardavad lähikuudel vabalevist lahkuda

Ajalehe Saarte Hääl teatel nendib kultuuriminister Rein Lang majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile saadetud kirjas, et Kanal 2 ja TV3 juhtide sõnul ei ole neil majanduslikel põhjustel enam otstarbekas edastada programme vabalevis, teades, et elektroonilise side seaduse regulatsiooni tõttu ei ole neil võimalik saada elektroonilise side ettevõtjatelt tasu taasedastamise eest.  

"Seetõttu plaanivad nad loobuda vabalevi tegevusloast ja jätkata programmide edastamist tingimusjuurdepääsu tegevusloa alusel, mis tähendab, et teleprogrammid oleksid edaspidi kättesaadavad ainult kaabellevivõrkudes ja teistes tasulistes elektroonilise side teenustes," selgitab Lang.  

Kultuuriministeerium on ministri sõnul teinud probleemi lahendamiseks mitmeid ettepanekuid ja viinud küsimuse tänavu 15. märtsil ka valitsuskabineti nõupidamisele, kuid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) oli seaduse eelnõu algatamise osas teisel seisukohal.

"Lahenduste puudumine on viinud olukorrani, kus kaks Eesti suuremat teleprogrammi võivad loobuda vabalevist juba lähikuudel," nendib Rein Lang. Selline muudatus põhjustab ministri kinnitusel aga avalikkuse laialdase pahameele, kuna need inimesed, kes seni on vaadanud teleprogramme vabalevis, jääksid ilma populaarsete teleprogrammide tasuta vaatamise võimalusest.  

Kanal 2 juht Urmas Oru kirjutab neljapäevases Postimehes, et alates juulist ei pruugi Kanal 2 ja TV3 olla enam vabalevis nähtavad kui elektroonilise side seadusest ei kõrvaldata vastuolu.

"[Elektroonilise side seaduse] üks paragrahv käsib vabalt levivaid telekanaleid kaabelvõrkudes tasuta edastada, teine paragrahv eeldab selleks poolte kokkulepet," kirjutab Oru.

Vaidlus selle üle, kas olulisem on kokkulepe või kohustus ning kuidas seadust tõlgendama peaks, on Oru sõnul kestnud aastaid.

Ebakindel olukord räägib tema hinnangul eelkõige telekanalite vastu, kes peaksid oma õiguse tagaajamiseks asuma kohtuteele. "Aga miks peaks keegi valima raskema lahenduse, kui siinsamas terendab lihtsam variant? Vabalevist väljumisega kaob vaidlus kohe, sest niinimetatud tingimusjuurdepääsuga kanalitel on seaduslik ja üheselt mõistetav õigus tasu küsida."

Telekanalid ei taha enam Oru hinnangul olukorraga leppida seoses muutustega teleturul, kus nüüd konkureerivad reklaamirahade pärast ka kaabelvõrgus levivad telekanalid, kes saavad tasu kaablioperaatoritelt.

"Kuigi nende vaatajaskond võib olla tibatilluke, on nad Eestis majanduslikult edukamad kui kohalikud erakanalid, sest tasu muudkui tiksub," kirjutab Oru.

Telekanali juhi sõnul ei vasta tõele ka väited nagu küsiksid Kanal 2 ja TV3 üüratut hinda ning see tähendaks paketitasude hüppelist kasvu. "Tegelikult käib jutt sentidest."

TNS Emori hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret, kes vaatavad teleprogramme vabalevis.{jcomments lock}

bns

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD