Menu

.      

Riigikogulane vastab TV3 vabalevist lahkumise kohta

KÜSIMUS–VASTUS • TV3 otsustas selle aasta 1. juulist vabalevist lahkuda ja see tähendab, et telekanalit vabalevis vaatavad inimesed, kes ei soovi oma lemmiksaadetest ilma jääda, on sunnitud endale digiboksi soetama. Kuna otsus puudutab ka Kagu-Eesti inimesi, siis küsisime meie riigikogulastelt, mida nemad sellest muudatusest arvavad:

1. Kuidas suhtute TV3 eemaldamisse vabalevist? Kas peate seda õigeks või mitte, miks?

2. Digitelevisioonile ülemineku ajal lubati vabalevikusse kanaleid pidevalt juurde lisada, veendes selle argumendiga inimesi endale digiboksi soetama. Nüüd aga võetakse vabaleviku kanaleid kogu aeg vähemaks. Kas tegemist pole pettusega?

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Suhtun sellesse halvasti ja põlgusega. Konkreetne näide, kuidas kiidetud vabaturg tarbija ehk inimese unustab. „Head vaatajad,” nagu teleekraanilt korrata armastatakse, on meelest läinud. Esikohal on ikka vaid ärihuvid. Ja kui siis raha vähem sisse tuleb, lähevad meelest nii tarbijad, hea teenindamine kui ka kaunid kunstid, milliseid televisioon teenima peaks. Nuttis ju TV3 juht Priit Leito, et viimasel neljal aastal pole Eesti telejaamad nina vee peale saanud ja kõik nad on kahjumis. Ühelt poolt on ekraanil tihe konkurents videoreklaami turuosaliste vahel ja teiselt poolt vajadus suurendada programmikulusid kohaliku teletoodangu näitamiseks. Kahtlustan veel ka seda, et TV3 ei pea vabalevist vaatajaid eriti headeks reklaamiaustajateks. On ju individuaalse antenniga vaatajad põhiliselt maarajoonides elavad eramaja omanikud. Tihti kaabelvõrkude vaatajatest eakamad ja elutargemad, kes niisama lihtsalt reklaami alla ei neela. Eks nad ole siis ka viletsamad ostjad, kellele polegi ehk mõtet vabalevi raha kulutada.

Kaabelvõrkude vaatajad on nooremad, kes reklaami õnge lähevad ning seisma jäänud teksapüksid ja kartulikrõpsud ära ostavad.

2. Digi TV-le ülemineku ajal lubati tõepoolest vabalevisse kanaleid pidevalt juurde lisada. Sellega peteti inimesi, et nad endale ikka digiboksi ostaksid. Nüüd on digibokside raha käes ja ärimehed peavad peent naeru. Tegelikult liigub eesti telemaastik maailma trendile vastu. Vabakanaleid tehakse igal pool juurde, et võimalikult suurt osa vaatajaskonnast kätte saada. Meil käib asi vastupidi – head programmi toota ei suudeta ja lihtsam on vabakanal kinni panna. Pettus on see kindlasti ja asjaga peaks tegelema uurimisorganid. Pole keegi pikemalt ette hoiatanud, et TV3 vabast levist maha võetakse. Mida siis need tuhanded eramajade omanikud peale hakkavad, kui esimesele pääsukesele järgneb ka teine ja Kanal 2 ka ennast maha võtab? Pealinna televisiooni saate „Meedia keskpunkt” autorina kutsun siis kõiki vaatama Tallinna TVd. Meie pole küll kavatsenud vabalevist lahkuda ja oma vaatajaid me ei peta.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Ka minu kodusesse telerisse jõuab pilt läbi õhu tavalise antenni vahendusel. Loomulikult ei rõõmusta ma selle üle, kui nähtavate programmide arv väheneb. Teisalt annan endale aru, et TV3 näol on tegemist erakanaliga ja neil on täielik õigus oma ärimudeli valikuks. Nii nagu näiteks Võru Teatajat ei saa kohustada kõigile tasuta lehte saatma, ei saa ka eratelekanalile panna vabalevis olemise kohustust.

Usun, et paanikaks pole siiski põhjust ja TV3 kaalub enne tõsiselt, kui ka tegelikult vabalevist lahkub, sest neid sõnumeid kohe-kohe lahkumisest on kõlanud ka varem.

Uno Kaskpeit (EKRE): Mis puutub TV3 lahkumisse vabalevist, siis leian, et see ei ole minu otsustada või hukka mõista äriettevõtet tema tegevuses. ETV on riigi televisioon ja see jääb vabalevisse. Kõik uudised on vabalt kättesaadavad ja häirivat reklaami ei ole. 

Kes soovitas digibokse soetada, ei tea, kuid juba ammu tulevad välja telerid, milledel on digiboks sees.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Pole just kõige meeldivam uudis, et TV3 lahkub vabalevist ja edaspidi muutub selle kanali vaatamine paljudele kättesaamatuks. Selle telekanali puhul on tegemist erakanaliga ja neile on väga raske ettekirjutusi teha. Erakanalite põhiline sissetulekuallikas on reklaamitulu ja minu arvates nad vabalevist lahkumisega kaotavad oma tuludes, sest vaatajate arv väheneb. Tean, et Kagu-Eestis on palju Tallinna TV vaatajaid ja minu hinnangul selle kanali vaadatavus peale TV3 lahkumist vabalevist kindlasti kasvab. Maksumaksja raha eest finantseeritava telekanali eelis on see, et vaataja saab seda vaadata lisakulusid tegemata.

Paraku on see tõsi, et inimeste ootused seoses digiboksi soetamisega olid kõrged, aga vabakanalite arv ei ole kasvanud. Minu arvates võib vabakanalite arv veel väheneda, aga mitte kasvada.

Kalvi Kõva (SDE): TV3 vabalevist kadumine on kahtlemata mõru uudis. Ennekõike on kannatajateks tuhanded väiksema sissetulekuga ning maal ja väikelinnades elavad televaatajad, kellel on kahtlemata õigus pettunud olla. On tõsi, et viis aastat tagasi, niinimetatud suure digipöörde ajal lubati inimestele kõrgel riiklikul tasemel, et nad saavad tasuta vaadata viit kodumaist programmi ja anti lootust, et digi-TV toob vabalevisse lisakanaleid juurde. Ma ei ole juriidiliste nüanssidega kursis, aga tundub, et praegu on TV3-l  õigus seda sammu astuda, mida kuuldavasti tehakse ärilistel kaalutlustel. Mina soovitaksin telekanalil oma otsust veel põhjalikult kaaluda – ka maainimesed on reklaamiturul arvestatav sihtrühm, kellesse ei maksa üleolevalt suhtuda. 

Öeldakse, et loodus tühja kohta ei salli. On täiesti võimalik, et mõne aja pärast jõuab vabalevisse mõni uus kanal.

Ivari Padar (SDE): 1. Halvasti. Vabalevi kasutajaid on hinnanguliselt ligi 200 000, kaasa arvatud mina. 

2. Ma ei olnud digilevile üleminekul küll Eesti parlamendi liige, aga mäletan kõrvaltvaatajana arutelusid, kus lubati vähemalt vabalevi jätkumist põhikanalitel. Nii et … pettuse mekk on man!

Arno Sild (EKRE): Minu kindel arvamus on, et TV3 ei tohiks vabalevist ära kaotada. Maarahvale mõjub see halvasti, sest väga paljud kasutavad vabalevi. Mul endal on TV3 ka vabalevis. Seal on häid saateid, mina ise vaatan uudiseid ja muid ka. Nüüd tuleb digiboks soetada.
 
Maire Aunaste (IRL) ei vastanud.

Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

Liina Kersna (Reformierakond) ei vastanud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD