Menu

.      

Kaitseminister õnnitles kaitseliitlasi aastapäeva puhul

IRLi esimees Urmas Reinsalu Võru kohvikus Võrumaa Teataja küsimustele vastamas.       Foto: Võrumaa TeatajaKaitseliit on ka 21. sajandi julgeolekukeskkonnas Eesti riigikaitsele ülivajalik organisatsioon, ütles kaitseminister Urmas Reinsalu Kaitseliidu 95. aastapäeva konverentsi tervituses.

„Kaitseliit on alati käinud ülejäänud riigikaitsest ja riigist mõned sammud eespool,“ ütles kaitseminister. „Meenutagem, et kaitseliit taastati kõigist teistest riigikaitseorganisatsioonidest esimesena Järvakandis 1990. aasta veebruaris – veel enne Eesti taasiseseisvumist.“

Reinsalu sõnul on Kaitseliit tänagi eesrindlik organisatsioon, sest rakendab laiapindse riigikaitse kontseptsiooni, mille juurutamine kogu riigis seisab alles ees. „Kaitseliit korraldab maakaitset, tegutseb koos päästjate ja politseinikega, käib missioonidel, tegeleb küberkaitsega, kasvatab noori ja teeb rahvusvahelist koostööd,“ sõnas Reinsalu.

Praegu korraldavad Kaitseliit ja rahvusvaheline kaitseuuringute keskus Narvas kaitseliidu 95. aastapäevale pühendatud rahvusvahelise konverentsi, kus arutatakse muuhulgas vabatahtlikkust riigikaitses. Reinsalu kutsus konverentsil osalejaid üles mõtlema, kuidas laiendada vabatahtlikele pakutavaid võimalusi riigikaitses osaleda. „Kas kaitseliidus võiks küberkaitseliidu kõrval olla veel taolisi väiksemaid liite, mis ühendavad teatud erialaste oskustega inimesi?“ küsis Reinsalu.

Konverentsil arutatakse ka Kaitseliidu väärtuseid ja traditsioone ning globaalse julgeoleku trende. Ettekannetega esinevad eksperdid Taanist, Rootsist, Lätist, Gruusiast, Ameerika Ühendriikidest ja Eestist.

Kaitseminister avaldas heameelt selle üle, et Kaitseliidu aastapäevaüritused leiavad aset Narvas, mille malevkonna liige ta ise on. „Narva kaitseliitlased on kaheldamatult Eesti patrioodid ja seepärast toetab kaitseministeerium Narva malevkonna uue hoone ehitust järgmisel aastal.“

Kaitseliidu aastapäeva üritused jätkuvad pühapäeval kell 11 Narva linnuse hoovis tasuta rahvapeoga “Kaitseliit 95 ja isadepäev”. Peol näitavad oma varustust ja tutvustavad oma tegevusi kõik Kaitseliidu malevad, Kaitseliidu küberkaitseüksus, Kaitseliidu kool, naiskodukaitse, kodutütred, noored kotkad, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi ja teised Kaitseliidu sõbrad. Muusikat teeb Kaitseliidu ühendorkester. Pakutakse sünnipäevatorti ja sõdurisuppi.

Kaitseliit asutati 11 . novembril 1918, kui seni põranda all tegutsenud relvastatud kodanike liit, Eesti Kaitse Liit, seadustati. Kaitseliit on Eesti vanim ja suurim jõustruktuur, koos eriorganisatsioonide naiskodukaitse, noorte kotkaste ja kodutütardega on Kaitseliidu peres 23 000 liiget.

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD