Menu

.      

Mobilisatsioon võib tuua Vene meeste surve Eesti piirile

  • Kirjutas BNS

Mobilisatsioon võib tuua Vene meeste surve Eesti piirile

Venemaa presidendi Vladimir Pütini eile välja kuulutatud osaline mobilisatsioon võib kaasa tuua mobilisatsioonist hoiduda soovivate Vene meeskodanike surve Eesti piirile, kirjutab Postimees.

Politsei- ja piirivalveametile (PPA) möödus kolmapäev rahulikult. Narva piiripunkti juhi Marek Liiva sõnul ei toonud mobilisatsioonikutse piirilinnas kaasa suuremat liikumist. Tallinnas seati valmisolekusse pisike staap, mis olukorda jälgib.

Julgeolekuasutuse ohuhinnangutes tuuakse suurimate ohtudena välja võimalikud konfliktid Vene piirivalve ja desertööride vahel, samuti läbiränne ja asüülitaotluste kasvav hulk. Samas avaldasid nii siseminister Lauri Läänemets Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE) kui välisminister Urmas Reinsalu Isamaast veendumust, et Venemaalt mobilisatsiooni tõttu asüüli taotlevatele inimestele ei peaks Eesti erandit tegema ja kehtivat sisse sõidukeeldu muutma.

Kuigi Venemaa on märkimisväärselt piiranud 18-65-aastaste meeste võimalusi riigist lahkuda ning tõenäoliselt näeb idanaaber piirangute praktikas toimimise nimel ka usinalt vaeva, võib piiril lokkava korruptsiooni tõttu «läbivool» Eesti suunal kujuneda siiski küllaltki märkimisväärseks.

Veel akuutsem on probleem Soomes kui ainsas Venemaaga ühist piiri omavas EL-i liikmesriigis, kes pole Vene kodanikele veel täielikku sissesõidukeeldu seadnud. Nõnda on kasvanud hirm piirisurve ees.

Soome piirivalve kinnitas Postimehele, et liiklus nende idapiiril oli vähemalt eile tavapärane, samas levisid sotsiaalmeedias väited, et järjekord Soome piiril Venemaaga oli 35 kilomeetri pikkune ja kasvas tundidega.

Ka Helsingin Sanomat kirjutas Soome välisministeeriumi hinnangule tuginedes, et üha rohkem sõjaväekohuslastest Vene mehi tahab Venemaalt Soome lahkuda. «Sellised viisataotlused lükatakse tagasi,» kinnitas välisministeeriumi konsulaarküsimuste osakonna juhataja Jussi Tanner.

Kehtiva elamisloaga elab Eestis 20 452 Venemaa meeskodanikku, kes on vanuses 18-60 eluaastat ehk kes võivad Venemaalt mobilisatsioonikutse saada. Siseministeeriumil pole veel infot, kas keegi neist on kutse saanud.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Veiko Kommusaar andis mõista, et kui Eestis elavatel Vene kodanikel on tõesti soov Ukrainasse sõdima minna, siis Eesti neid ei takista. «On väga vähetõenäoline, et kõik [Eestis elavad Vene meeskodanikud] on Pütini sõjamasina sihtgrupp. Kui nad aga saavad kutse ja otsustavad selle vastu võtta, siis Eesti elamisloast jäävad nad kindlasti ilma,» lausus Kommusaar.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD