Menu

.      

Radoonitaseme pärast Võrus ei tasu muretseda

  • Kirjutas Kalev Vilgats

Võru linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Tauno Asi kinnitas Võrumaa Teatajale, et radoonitaseme pärast Võrus pole mõtet üleliia muretseda.

Uudisteagentuur BNS andis teada, et tööandjad, kelle tööruumid asuvad kõrgendatud radooniriskiga piirkonnas, peavad tööinspektsiooni teatel viie aasta jooksul alates maa-ala lisandumisest riskipiirkonna loetellu korraldama õhu radoonisisalduse mõõtmise.

Pikemat aega mõjudes võib kõrge radoonisisaldus põhjustada kopsuvähki haigestumise. Radoonisisaldus suureneb hoone siseõhus siis, kui uksed-aknad on kinni ja õhk ruumis ei liigu, selgitas tööinspektsioon pressiteates.

Tööandja peab korraldama õhu radoonisisalduse mõõtmise tööruumis, mis asub kõrgendatud radooniriskiga maa-alal ja paikneb maa all; hoone maa-alusel korrusel; hoone korrusel, mille välisseinal on kokkupuude pinnasega või hoone esimesel korrusel, kui maa-alune korrus puudub ehk radoonisisaldust õhus tuleb mõõta kõigis sellistes kohtades, millel on otsekontakt maapinnaga. Kõrgendatud radooniriskiga maa-alad asuvad näiteks Tallinnas, Tartus, Võrus, Türil, Jõhvis ja Jõgeval. 

Asi möönis, et Kagu-Eesti on üldiselt kõrge radooniriskiga piirkond, kuid viimastel aastatel Võru linnas tehtud mõõtmistel on radooni sisaldus jäänud pigem normaalse piiridesse. „Näiteks Järve kooli projekteerimise ajal tehti alal mõõtmisi viies kohas, kus ühes oli radooni sisaldus kõrge, ülejäänutes normaalne,” lisas Asi.

Eesti radoonikaart on nähtav:
Eesti radoonikaart

20 PÄEVA ENIMLOETUD