Menu

.      

Selle nädala tellijaauhinna võitjateks on Gotmansid

  • Kirjutas Kadri Nagel

Juri Gotmans auhinda vastu võtmas. Vererõhuaparaadi üle on tal väga hea meel, sest sellist asja läheb ikka vaja. Ka rõhu väärtusi teab ta päris hästi peast, sest on meditsiiniga veterinaariat õppides kokku puutunud. Foto: AIGAR NAGEL

AUHIND ❯ Juhtus jah nii, et leht käib ema Natalja nimele, aga kontaktandmed on hoopis Juri omad. Asja lähemalt uurides selgus, et lehte loevad nad mõlemad. Nimelt käib küll leht ema juurde koju, aga Juri saab iga kell lugemas käia ning tellimiseks vajaminev summa makstakse ilusti sõbralikult pooleks.

Auhinna üleandmise juures oli Juri, sest ema Natalja pidi tööl olema ning sealt on keeruline ära tulla. Ta töötab Maximas juba selle poe avamisest saadik.

Natalja on lehetellija olnud väga pikka aega ning ka Juri ei mäleta päris täpselt, millal see tellimise algus olla võis.

Juri leiab, et Võrumaa Teataja on pika traditsiooniga leht ning seda on väga vaja: „Kõik info, mis vaja, saan siit ilusti kätte.” Peale selle loeb ta veel ja Lõuna-Eesti Postimeest ning sirvib ka kõiki veebiportaale, mis Võruga seotud. Ajakirjahuviline ta eriti pole, ostab mõne numbri poest või tanklast, kui seal just parasjagu mõni köitev teema või artikkel sees juhtub olema.

„Imeline Teadus on näiteks väga hea ajakiri, Ajalugu. Mind huvitavad keemia ja füüsikaga ning teadusega seotud teemad. Tahan ikka kursis olla ja vahel tuleb tõdeda, et vanasti paika pidanud vaatenurgad on muutunud ja peab ka enda omasid koos nendega muutma,” seletab Juri.

Nataljale aga meeldib vabal ajal aiamaal toimetada. Juurviljad, köögiviljad – need kasvatab ta kõik ise.

Kohtume Juriga palaval keskpäeval ning ei saa jätta küsimata, kuidas talle selline kuumus sobib. „Ei saa midagi öelda, see on osa suvest. Jooge piisavalt ja kandke peakatet,” on mehe lühike ja konkreetne vastus.

Kui ka Sina soovid võita toredaid auhindu, siis tuleb tellida Võrumaa Teataja paber- või digileht vähemalt pooleks aastaks või pikendada juba olemasolevat tellimust. Loosis osalevad ka kõik püsikorraldusega tellijad. Kogu auhinnapaketis sisalduvad jaanilaud, mille on välja pannud OÜ Condor, Kagukeskuse autopesula 20eurosed kinkekaardid, 50eurosed Kagukeskuse osturetke kinkekaardid, vererõhuaparaadid Võru Euronicsilt, mille väärtuseks on 49,99 eurot, ja akupangad digipood.eu’lt.

Auhindade loosimine kestab veel hea mitu nädalat.

Kõik vererõhuaparaadi omanikud, seletuseks kirjutan igaks juhuks ka vererõhu normväärtused. Eristatakse kahte rõhku: süstoolset ehk ülemist ja diastoolset ehk alumist rõhku. Alumise rõhu väärtuse normpiirid on 70–90 vahel ja ülemise 110– 140 vahel. Kui sinu väärtused jäävad enam-vähem nendesse vahemikesse, siis on kõik korras. Kõrgema vererõhu puhul võiks uurida, kas oled rõhumõõtmise juures kõik õigesti teinud. Meeles peab ka pidama, et vererõhku ei mõõdeta kohe pärast füüsilist tegevust ja väga pingelistes olukordades. Samuti ei tohi rõhu mõõtmise ajal rääkida. Kui ka pärast mitut mõõtmist on tulemuseks liiga kõrge vererõhk, siis võiks perearstiga nõu pidada.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD