Menu

Kuidas kujundada ruumide seinad lihtsalt ja maitsekalt?

  • Kirjutas Sisuturundus

Foto: Freepik.com

Teed remonti ja seinte disainimine tekitab küsimusi? Variant on seinad värvida, paigaldada tapeet või kasutada fototapeeti. Räägime võimalustest lähemalt!

Vali seinte katmiseks lihtne ja maitsekas meetod

Kas pigem värv või tapeet?

Ruumide seinte kujundamisel on esimene küsimus, missugust lahendust kasutada. Enamasti on valikuid kaks – värvimine või tapeetimine. Kui rääkida sellest, kumb on levinum lahendus, siis on see viimasel ajal kindlasti värvimine. Põhjusi on mitmeid, kuid eelkõige on värvide valik tohutu, värvimise protsess on lihtsam ning hiljem on eriti mugav soovi korral seinad üle värvida.

Seinte täies ulatuses tapeetimine on pigem harv nähtus. Kui tapeeti kasutatakse, siis pigem efekti lisamiseks mõnes üksikus seinas. Kui vanasti oli tapeedi paigaldamine kohutavalt keeruline, siis tänapäeva tehnoloogiad – näiteks vedeltapeet – muudavad protsessi oluliselt lihtsamaks.

Konkreetset soovitust on keeruline anda, sest iga kodu disain on erinev. Pigem võiks lähtuda oma isiklikest eelistustest ja seejärel valida selle teostamiseks parim viis.

Efektne ja maitsekas fototapeet

Nagu mainitud, siis tänapäeval on poodides saadaval erinevaid lahendusi seinte tapeetimiseks. Tavalise tapeedi kõrval on levinud näiteks fototapeet, mis lisab ruumi sisekujundusele erilist efekti. Samuti on fototapeedi paigaldamine üsna lihtne, kuna seda ei ole tarvis mustrisse sättida, vaid erinevad tükid tuleb lihtsalt omavahel ühendada.

- Fototapeedi disaine on tohutus koguses. Enda maitsele vastava pildi leiab absoluutselt igasse ruumi – elutuppa, lastetuppa, kööki.

- Paigaldamine on väga lihtne.

- See lisab ruumile koheselt särtsu ning võimaldab muude sisustuselementide arvelt kokku hoida.

Fototapeedi valimisel tuleb aga eriliselt tähelepanelik olla, et see harmoneeruks kogu ülejäänud interjööri ja mööbliga. Kui foto on väga värviline, võiks ülejäänud sisekujundus pigem tagasihoidlik olla. Samuti ei tohiks fototapeediga seina planeerida muid elemente – kappe, riiuleid.

Loodussõbralik vedeltapeet

Tavalise tapeedi kõrval kogub üha enam populaarsust vedeltapeedi kasutamine. Kuna ühiskond liigub üha enam looduse säästmise suunal, siis on vedeltapeediga ruumide kujundamine üheks suurepäraseks väljundiks. Vedeltapeedil on tavalise tapeedi ees hulk eeliseid:

- Seda on ülimalt lihtne paigaldada

- Enne paigaldamist ei ole tarvis seinu hoolikalt ette valmistada

- Seina pind jääb pehme ja struktuurne

- Erinevate tekstuuride ja värvide valik on suur

- Parandab ruumi akustikat

- Kestab kaua – ei muutu kollaseks ega pragune

- Vedeltapeedi saab seinalt kokku korjata ja teisel seinal taaskasutada

Kuna lastega peredes on tihti probleemiks, et lapsed joonistavad seintele või rikuvad muudmoodi tapeedi, siis vedeltapeet on ka siin lahenduseks. See on kohtparandatav ehk kahjustatud koha saab mugavalt veega välja pesta ja uuega asendada. Vedeltapeedi leiad näiteks siit

Niisketesse ruumidesse seinaplaadid

Foto: Freepik.com

Kuna tapeet sobib eelkõige kuivadesse ruumidesse, siis niiskete ruumide, nagu vannituba, kujundamisel kasutatakse endiselt seinaplaate. Kuigi seinte plaatimist on tehtud juba ajast-aega, siis ka siinkohal on nippe, mis muudavad tööd efektiivsemaks:

- Pööra erilist tähelepanu seinte ettevalmistamisele. Korralikult puhastatud, tasandatud ja krunditud seinale kinnituvad plaadid oluliselt paremini.

- Osta plaate 15% rohkem, sest tihti tuleb plaate lõigata ja kõiki plaadi tükke ei ole võimalik ära kasutada.

- Jäta mõned plaadid varuks, juhuks, kui mõni neist aja jooksul mõraneb. Mõne aasta pärast ei pruugi sama disainiga plaate enam turul olla ning siis seisad probleemi ees.

Kodu disainimine on põnev protsess! Eriti huvitavaks muudavad selle erinevad lahendused – on ju sinu otsustada, kas seina läheb värv, fototapeet või hoopis plaadid. Kodu disainides ja selleks sobivaid materjale otsides külasta 1a.ee nutipoodi, kust leiad laia valiku nii fototapeete kui ka teisi seinakatte materjale.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD