Menu

Kohad, mida tasub külastada pigem varem kui hiljem

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Kohad, mida tasub külastada pigem varem kui hiljem

Loodetavasti oleme vähem kui aasta pärast olukorras, kus piirid on rohkem avatud ja reisimisvõimalused naasnud normaalsuse juurde. Kuhu võiks kohe esimese hooga reisida? Miks mitte kaaluda sihtkohti, mida mõnekümne aasta pärast ei pruugi enam eksisteerida! Vahet pole kui suure limiidiga on krediidikonto või mis summas saad lotovõidu, need kohad on kadunud ka kõige jõukamatele.

Maailma jäised võlud

USAs Montana osariigis asub imekaunis liustikke täis rahvuspark. Lisaks liustikele on seal üle 130 järve, ning enam kui 1000 taime- ja loomaliiki. See on absoluutselt külastamist väärt koht, ainult et 2030. aastal ei pruugi enam külastamine sedavõrd lihtne olla. 1850. aastal oli piirkonnas ligi 150 liustikku. Praeguseks on alles vaid 26 ning neistki paljude pindala on jõudsalt vähenenud. 

Miinuskraadidega jätkates, siis Antarktikaga tutvuda soovijad peaksid lähemal ajal oma sammud sinnapoole seadma. Lõputud jää- ja lumeväljad, võimsad jäämäed, inimasustuse peaaegu täielik puudumine ning rohkelt loomi ja linde, kelle tegutsemist imetleda. Kliima soojenemine mõjutab aga kahjuks ka seda piirkonda. Kui see on unistuste sihtkohaks, võib kaaluda järelmaksu abil reis enne ära teha, kui võimalus on lõplikult kadunud.

Imeline loodus vee all ja maa peal

Minnes miinuskraadide juurest plusskraadideni: Austraalia uhkus Suur Vallrahu. Üheks loodusimeks loetava vallrahu suurimateks vaenlasteks on saastatus, liigne kalapüük ja laevandus, kliimamuutused ning korallidest toituvad suur ogatähed. Alates 1985. aastast on Suur Vallrahu kaotanud ligi poole kunagisest korallkattest! On küll lootust, et korallrahu suudab taastuda, ent see nõuab koheseid tegevusi ning võtab igal juhul üksjagu aega. 

Ligi veerand kogu maailma troopilistest vihmametsadest asub Kongo nõos. Lisaks on see piirkond koduks ka enam kui 10 000 taimeliigile, 1000 linnuliigile ning rohkem kui 400 imetajaliigile. Tegu on Amazonase nõo järel järgmise kohaga, kus on katkematu troopiline ürgmets. Ainulaadne ja uskumatult kaunis ala, kus on kahjuks ka rohkelt maavarasid: teemandid, kuld, puit ja õli. Illegaalne kaevandamine ja metsaraie hävitavad ala kiiremini, kui keegi oleks osanud arvata. 

Ohustatud pole ainult loodus, vaid ka ehitised

Taj Mahal on üks India sümboleid. Seda armastavad külastada nii kohalikud kui ka rahvusvahelised turistid. Aga miks on sedavõrd imeline hoone kadumise ohus? Erinevalt teistest nimekirja jõudnud kohtadest ei oota seda kadumine sõna otseses mõttes, vaid pigem külastajatele sulgemine. Saastatud vesi ja õhk, kontrollimatud turistimassid ning mitmed teised probleemid on tekitanud olukorra, kus Taj Mahal võib kokku variseda.

Teine märkimisväärne sümbol on Suur Hiina müür, mis on eksisteerinud juba üle 2000 aasta, ent nüüd jõudmas olukorda, kus võimsast müürist võivad alles jääda üksnes varemed. Märkimisväärne osa müürist, mis ehitati enne Mingi dünastiat, on juba hävinud. Müür on pidanud toime tulema keeruliste loodusoludega – maavärinate, tormide, vihmast tuleneva erosiooni – aga ka inimtegevusest põhjustatud kahjustustega.

Veneetsia laguuni saartele rajatud Veneetsia linn on maailma üks omapärasemaid. Ajalooline linnasüda, unikaalne kanalite süsteem, mugavad vaporetto’d ehk veebussid ning traditsiooniline ja romantiline gondel on vaid mõned näited, mida Veneetsias külastada. Pika ajalooga Veneetsia peab aga toime tulema uute väljakutsetega: linna moodustavad saared vajuvad ja traagilised üleujutused on aina tihedamad. Kuigi Veneetsia on maailmakuulus ning armastatud sihtkoht, mõjuvad turiste kohale toovad hiiglaslikud kruiisilaevad linna ehitistele äärmiselt halvasti.

Riigid, mis võivad kaduda

Muutused ei mõjuta üksnes kindlaid sihtpunkti, vaid terveid riike! Vaikses ookeanis asuv Nauru ja India ookeanis paiknev Maldiivi Vabariik on vaid kaks riiki palju rohkematest, mille tulevik ei ole just kõige helgem. Majanduslikult oluline fosforiidi kaevadamine on samal ajal kahjustanud Nauru loodust ning hävitanud ka vajalikku põllumaad.

Maldiivid on ideaalne sihtkoht unistuste puhkuseks: sukeldumine, snorgeldamine, ujumine, looma- ja kalaliigid ning muidugi kaunis loodus ka maismaal. Imeilusate kulisside taga on aga probleemiks elupaikade kadumine, kalavarude ülepüük ning reostamine. Lisada sellele merepinna tõus, mis ähvardab mõlemad saareriigid vee alla jätta ja probleemi olemasolu on ilmselge.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD