Menu

.      

Sõmerpalu päikesepark ei ole kahe aastaga elektrivõrku ühendatud

Päiksepark on valmis, aga elektrit ei saa võrku müüa. Kurenurme päiksepargi üks asutajatest Viido Polikarpus on nõutu. Foto: Võrumaa TeatajaViido Polikarpuse päikesepaneelide müügiga tegelenud Energy Smart OÜ Sõmerpallu rajatud 450 000 eurot maksnud päikesepark ei ole alates valmimisest kaks aastat tagasi elektrivõrku ühendunud, kirjutab Postimees.

Polikarpuse sõnul võiks jaam täita 60–65 pere elektritarbimise vajaduse, ent Elektrilevi pole jaama seni võrku lülitanud. Tema sõnul pole Elektrilevi huvitatud päikeseenergeetika massilisest tootmisest.

"Siinsed talumehed tundsid alul ettevõtmise vastu suurt uudishimu, aga see päikesepark pole kunagi töötanud ja sestap kaotasid nad ka huvi, et võiks isegi midagi sarnast ette võtta. See oligi ilmselt Elektrilevi eesmärk – kes see tahab sellise jonniga tegeleda," rääkis Polikarpus lehele.

Elektrilevi juhi Ainer Tiitsoni sõnul ei ole ettevõtet kiusatud, vaid nõutud liitumistasu oli ettevõttele liialt suur. Ettevõte vahetas välja alajaama koos kõikide seadmetega, mis läks maksma 55 000 eurot.

"Mullu kevadel vähendas klient soovitud võimsust ja sestap ei pidanud me tervet alajaama välja vahetama, piisas vaid trafo asendamisest ja uute mõõtesüsteemide paigaldamisest. Aprilli lõpus sõlmisime kliendiga uutel tingimustel lepingu, millega ta vähendas soovitud võimsust 137,5 kilovatilt 62,5 kilovatile. See tegigi lahenduse oluliselt odavamaks," rääkis Tiitson lehele.

Tema sõnul on liitumispunkt valminud ning ehitajalt vastu võetud ning kohe esitatakse ettevõttele ka viimane osamaksu arve. Pärast seda peab Energy Smart esitama veel mõned dokumendid, et näidata ehitise nõuetekohasust. "Kui katsetused on edukalt läbitud ja Elektrilevi on hinnanud katse tulemused edukaks, hakkab klient saama taastuvenergiatoetust. Meil on kliente, kes on läbinud katsetused paari nädalaga, aga ka kliente, kellel on kulunud päris mitu kuud," ütles Tiitson.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD