Menu

.      

Jahiseaduse eelnõu jätab rapsikasvatajad kahjuhüvitisest ilma

Põllumajandusministeerium jättis kooskõlastamata uue jahiseaduse eelnõu, tuues ühe põhjusena välja ka asjaolu, et erinevalt teraviljast ei võimalda eelnõu küsida hüvitist ulukite poolt rapsi-ja rüpsipõldudel tehtud kahjude eest, kirjutab Saarte Hääl.

Jahiseaduse eelnõu kohaselt on maaomanikul õigus ulukikahjude korral taotleda jahipiirkonna kasutajalt hüvitist teraviljale, kartulile, söödajuurviljale, köögiviljale ning metsamaal kasvavatele okaspuudele. Põllumajandusministeerium hindab hüvitamisele kuuluvate põllumajanduskultuuride loetelu puudulikuks, kuna sealt puuduvad kaunviljad, õli- ja kiudkultuurid ning muud tehnilised kultuurid, ravim- ja maitsetaimed ning veel mõningad liigid, kirjutab Saarte Hääl.

Samuti leiab põllumajandusministeerium, et eelnõus ettenähtud jahiuluki tekitatud kahju ülemmäär 100 eurot ühe hektari hävinud põllumajanduskultuuri kohta on ebapiisav hüvitis. Hüvitis on ebapiisav eelkõige võrreldes looduskaitseseaduse alusel teatud suur-ulukite ning hane ja lagle tekitatud sarnase kahju hüvitamise määraga.

Põllumajandusministeerium juhib keskkonnaministeeriumi tähelepanu ka võimalusele taotleda Euroopa Komisjonilt riigiabi luba ning maksta loa saamise järel jahiuluki tekitatud kahju hüvitist vähese tähtsusega abina. Vaatamata sellekohase teabe olemasolule ei ole keskkonnaministeerium seni riigiabi luba taotlenud.

“Õlikultuure ulukid ei söö, aga nad elavad seal sees ja kõnnivad läbi,” ütles Valjala talunik Jaan Sink. “Kui valminud rapsist läheb põder läbi, jääb järele kahe meetri laiune rada, kus ei ole mitte ühte tera enam kaunas,” kirjeldas talunik, kes peab õigeks põllumajandusministeeriumi ettepanekut täiendada jahiseaduse eelnõus jahipiirkonna haldaja poolt hüvitamisele kuuluvate kultuuride loetelu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD