Menu

.      

Uus jahiseadus tagab koostöö maaomanike ja jahimeeste vahel

Kalle Palling Riigikogu liige (Reformierakond) ja jahiseaduse juhtivmenetleja RiigikogusEelmisel nädalal parlamendis vastu võetud uue jahiseaduse kandev mõte on koostöö maaomanike ja jahimeeste vahel. Praeguseni on jahindus sisuliselt ainus valdkond, kus eraomanikul puudub õigus ja võimalus kaasa rääkida selles, kuidas tema omandit kasutatakse. Uut jahiseadust on tehtud juba aastast 2008 ja selle koostamise juures on osalenud mõlemad vastandlike huvidega pooled – nii erametsaomanikke esindav Erametsa Liit kui ka Jahimeeste Selts.

Millised muutused kaasnevad vastuvõetud uue jahiseadusega?

Stabiilsuse jahinduses tagab see, et tulevikus säilivad kõik jahipiirkonnad ja nende seniste kasutajate kasutusõiguse lubasid pikendatakse kümneks aastaks. Samas tekib tulevikus võimalus jahiseltsi väljavahetamiseks, kui seda nõuavad vähemalt 51 protsenti kinnistute omanikest (s.t esindatud peab olema 51 protsenti kinnistutest, mitte omanikest) ja vähemalt 51 protsenti jahipiirkonna pindala omanikest. Selline lahendus annab maaomanikele seni puudunud võimaluse rääkida kaasa selles, kes tema maal jahti peab. Ühtlasi tagab see, et otsuseid ei saa teha vaid paari suurmaaomaniku soovidest lähtuvalt, mis tähendab, et väikemaaomanike huvidega arvestatakse.

Oluline on ära märkida, et edaspidi ei pikendata kümneaastast kasutusõiguse luba automaatselt, selleks peab olema jahindusnõukogu heakskiit. Uue seadusega luuakse alus, et jahiselts ja maaomanik sõlmiksid lepingulised suhted ning lepiksid kokku, millistel tingimustel ja kuidas eraomaniku maa peal jahti peetakse. Kokkuleppe üheks osaks peaks olema ka see, kuidas konkreetse maa peal jahiloomade tekitatavat kahju ennetatakse ja tekkinud kahju kompenseeritakse.

Kui mingil põhjusel ei ole võimalik lepinguid sõlmida, saavad maaomanikud nõuda jahiseltsilt (sellelt, kellel on õigus omaniku maa peal jahti pidada ja korraldada) kahjude osalist kompenseerimist kuni 100 euro ulatuses hektari kohta. See toimub keskkonnaministri kinnitatud metoodika alusel ning kahju hindajaks on atesteeritud põllu- ja metsamajanduse konsulendid. Õigus kompensatsiooni nõuda tekib vaid siis, kui omanik on jahiseltsi eelnevalt võimalikest kahjustuskohtadest nõuetekohaselt teavitanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD