Menu

.      

Eesti Energia loobub lepingu ennetähtaegse lõpetamise tasust

Eesti Energia jätab tuleva nädala algusest alates koduklientide elektrilepingutest välja tähtajaliste lepingute ennetähtajalise lõpetamise tasu punkti.

Koduklientidel on seega edaspidi võimalik tähtajalisi lepinguid katkestada ühekuulise etteteatamisajaga, teatas Eesti Energia. Ettevõte võtab uute hinnakujunduse põhimõtetega arvesse justiitsministeeriumi ja tarbijakaitseameti tõlgendust võlaõigusseadusest.

Samas tähendab ettevõtte teatel muudatus ka seda, et tähtajaliste lepingute ennetähtaegse katkestamise risk hakkab nüüdsest kajastuma elektri kilovatt-tunni hinnas. Eesti Energia viib käesoleva nädala jooksul muudatused sisse oma infosüsteemidesse ning uued lepingupõhjad ja hinnad võetakse kasutusele tuleva nädala esmaspäeval.

Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink ütles pressiteates, et Eesti Energia eesmärk on pakkuda oma klientidele üheselt selgeid tootelahendusi. Praegune võlaõigusseadus lubaks Ringi sõnul ka teistsugust tõlgendust, kuid ettevõte võtab arusaamatuste vältimiseks ennetähtaegse lepingu lõpetamise tasu punkti koduklientide elektrilepingutest välja.

"Kliendid, kes on praeguseks meiega lepingu sõlminud, ei pea muretsema, sest hind jääb nende praegustes lepingutes samaks, ent lepingu ennetähtaegse lõpetamise korral ei tule ka neil tasu maksta," ütles Rink. "Kliendid, kes soovivad meiega sel nädalal lepingut sõlmida, ei pea samuti oma otsust edasi lükkama. Ehkki selle nädala lõpuni on lepingutingimustes kõnealune punkt veel sees, ei tule klientidel lepingu katkestamisel tasu maksta."

Küsimuse all olev võlaõigusseaduse punkt ei puuduta Eesti Energia teatel juriidiliste isikute elektrilepinguid, sealhulgas korteriühistuid, kes soovivad sõlmida elektrilepingu ühistu nimele. Juriidilistest isikutest klientide lepingutesse jäävad tähtajaliste lepingute katkestamise tasud sisse ning nende klientide tänastesse lepingutesse ja hinnakujundusse muudatusi ei tule.

Eesti Energia esitab ühtlasi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juures tegutsevale elektrituru ümarlauale ettepaneku algatada kehtiva võlaõigusseaduse täiendamine. ”Elektriturg on täiesti uus turg ning siin kehtivad teatud erisused. Et tagada kõigi turuosaliste – nii müüjate kui klientide – jaoks parimaid tingimused, tuleks tänane võlaõigusseadus üle vaadata. Kliendid võidavad seeläbi soodsama hinna ning läbipaistvamad lepingutingimused,” rõhutas Rink.

Tarbijakaitseamet teatas esmaspäeval, et leidis elektrimüüjate avatud turu müügilepingute tingimustes puudusi ning palus ettevõtetel need kõrvaldada. Muu hulgas on ameti leitud puudused seotud lepingu muutmise ja lõpetamisega seotud leppetrahvidega. Kui tarbija ei ole lepingut rikkunud ja teavitab elektrimüüjat soovist leping lõpetada kuu aega ette, ei ole tarbijakaitseameti hinnangul leppetrahvi, lepingu lõpetamise tasu ega muu kompensatsiooni küsimine õiguspärane.

Amet on elektrimüüjatelt palunud ka selgitusi viivismäärade, tasuliste arvete ja meeldetuletuskirjade ning elektri hinnale lisatud marginaalide kohta. Amet on lõpule jõudnud Eesti Energia ja 220 Energia avatud turu elektrilepingute analüüsiga. Elektrum Eesti tingimused on läbivaatamisel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD