Menu

.      

Veebruaris jätkus pahavara ja õngitsuskirjade levik

  • Kirjutas BNS

Intsidentide lahendamise osakond CERT-EE registreeris veebruaris 170 intsidenti, mida on vähem kui jaanuaris ning mullu samal ajal. Jätkus pahavara levik ning ringlesid pankade nimel saadetud õngitususkirjad.

Aktiviseerusid ettevõtete vastu suunatud e-posti ja arvepettused. Mitu ettevõtet teatasid, et on langenud meilikontode kaaperdamise järel finantspettuse ohvriks, kannatades vähemalt 16 000 euro suurust kahju. Sellised pettused levivad Eestis laiemalt juba eelmise aasta sügisest.

Kuu alguses kasutasid kurjategijad ära Swedbanki ja SEB sümboolikat ning levitasid nende ettevõtete nime alt õngitsuskirju, eesmärgiga varastada inimeste internetipankade kasutajatunnuseid ja paroole. Samuti liikus juba sügisel Eesti asutusi kimbutanud kasutajaandmeid varastav pahavara Loki- Bot. Sel korral saadeti pahavaraga nakatatud manusega e-kirju näiliselt nii Tartu ülikooli kui ka Tallinna ülikooli nimel.

Veebruaris olid mitme RIA üksuse töötajad seotud riigikogu valimiste turvalisuse tagamisega. CERT-EE juhi Tõnu Tammeri sõnul möödusid valimised turvaliselt ning suurema mõjuga intsidente ei tuvastatud: "Ettevalmistusega alustasime juba kuid varem ning pöörasime sel korral rohkem tähelepanu ka ennetusele. Korraldasime koos valimisteenistusega riigikogusse kandideerijatele küberhügieenikoolitusi ning nõustasime erakondi nende tehniliste lahenduste osas."

Vaata lähemalt värskest raportist RIA kodulehel https://www.ria.ee/et/uudised/olukord-kuberruumis-veebruar-2019.html

20 PÄEVA ENIMLOETUD