Menu

.      

Erihooldust vajavate inimeste peremajad saavad Võrus katuse alla

  • Kirjutas BNS

06.07.2019  FOTO: Kalev Annom

Võrru kerkivad erihooldusteenuste peremajad saavad kuu jooksul katuse alla - ehitus on läinud plaanitust kallimaks, kuid tööd kulgenud plaanipäraselt, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Kolida plaanitakse Lõuna-Eesti erihooldusteenuste keskuse juhataja Kaja Solomi sõnul kevadel. «Mõni elanik on juba väga ootusärev. Nad käivad iga päev vaatamas, kui kõrgele on majad kerkinud, ning ootavad, millal saaks uude korterisse elama,» kirjeldas Solom.

Kreutzwaldi ja Jüri tänava nurgale kerkivad peremajad peaksid keskuse juhi teatel saama valmis veebruariks. «Sellele järgneb sisustamine, mis võtab ligikaudu kuu,» rääkis Solom. «Tõenäoliselt saame kolima hakata aprillis – elanikud peaksid seega kevadeks uutesse ruumidesse sisse saama.»

Kahes majas 43 elanikku Kahte majja kolib erihooldusteenuste keskuse 43 ööpäevaringse hoolduse saajat, kes tulevad ära keskuse senistest ruumidest Kubjal. Lõuna-Eesti haigla kõrval asuvatesse senistesse ruumidesse jääb 38 ebastabiilse tervisega elanikku. «Senine maja jääb hõredamaks ja elamistingimused muutuvad ka sinna jäävatele elanikele paremaks,» lisas Solom.

Inimeste elamistingimused ja keskkond paranevad keskuse juhi sõnul oluliselt: kõik elanikud saavad endale privaatse magamistoa. «Enam ei elata tüüpilises hooldusmajas, kus üks koridor ja selle peal mitukümmend inimest,» kirjeldas Solom. «Nüüd hakatakse elama korterisüsteemis, kus ühes korteris kokku kuus inimest, kes toimetavad koos.»

Elanike kõrval on tema sõnul juhendajad, kes jälgivad, et hooldatavatel on ravimid võetud ja tervis kontrollitud. Samuti, et neil oleks tegevust, nad hoolitseksid enda eest ja ka ümbrus oleks korras ning nendel, kellel see on võimalik, ka tööl käidud. Nendest inimestest, kes uutesse peremajadesse tulevad, teevad kaitstud tööd 10–15 inimest.

Kui peremajade esialgne eelarve oli ligikaudu 1,2 miljonit eurot, siis reaalselt läheneb selle maksumus nüüd kahele miljonile. «See on paratamatus, toetusraha taotlemine algas juba 2016. aastal. Ehitushinnad on pärast seda aasta-aastalt tõusnud,» lausus Solom, kelle sõnul tähendab see keskusele suuremat laenukoormust.

Erihooldusteenuste keskuse peremajade ehitustööde hanke võitis OÜ Semuehitus. Üks ehitatav peremaja on ligikaudu 600 ja teine 700 ruutmeetri suurune. Kahes majas hakkab kokku tööle paarkümmend inimest, mõni töökoht tekib ka juurde.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD