Menu

.      

Riigikogu asub muutma psühhiaatrilise abi seadust

  • Kirjutas BNS

Riigikogus tuleb teisipäeval esimesele lugemisele sotsiaaldemokraatide algatatud psühhiaatrilise abi seaduse muutmise eelnõu, mis tagab jõustudes vajaliku raviga ka need alla 18-aastased noored, kes pole saanud selleks oma vanemate nõusolekut.

„Kehtiv kord ei luba ilma lapse seadusliku esindaja või kohtu loata anda alaealisele psühhiaatrilist abi. Vanemate ravisse kaasamine on reeglina vajalik, aga on olnud mitmeid juhtumeid, kus see piirang on takistanud laste aitamist. Eranditega on tegu siis, kui laps on perevägivalla või väärkohtlemise ohver või kui vanem viibib välismaal või on ta ise kimpus vaimse tervise probleemidega. Noorte parimates huvides tuleb seadust muuta nii, et keegi ei jääks psühhiaatrilise ravita,“ selgitas sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt.

Sotsiaaldemokraatide ettepanek lubab Küti sõnul anda piisavalt küpsele ja kaalutlusvõimelisele noorukile ravi ka juhul, kui vanemate luba puudub. „Nii saab edaspidi õigeaegselt aidata näiteks ise psühhiaatri poole pöördunud teismelist, kes kannatab depressiooni, söömishäire või mõne sõltuvuse käes. Mõistagi peab ravi olema meditsiiniliselt põhjendatud,“ ütles Kütt.

Noorte psühhiaatrilise ravi puudujääkidele, mis juba on jätnud noori abita ja mis võivad halvimatel juhtudel tuua kaasa haiguse süvenemise, on juhtinud tähelepanu õiguskantsler Ülle Madise. Juba läinud aasta juuli alguses saatis Madise vastava pöördumise sotsiaalminister Tanel Kiigele.

Sama eelnõu raames on kavas parandada psühhiaatrilise abi kättesaadavust ka piiratud teovõimega täiskasvanutele.

20 PÄEVA ENIMLOETUD