Menu

.      

Mentoolisigarettide müügi lõpp on hea põhjus suitsetamisest loobumiseks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Alates tänasest, 20. maist on Euroopa Liidus lõpetatud mentooliga sigarettide müümine. Ühingu Suitsuvaba Eesti hinnangul annab muudatus hea põhjuse suitsetamisest üldse loobuda.

„Kõik suitsetajad, kellel ei ole seni õnnestunud suitsetamisest loobuda, võiksid mentoolisigarettide müügi lõppemist võtta kui head põhjust suitsetamisest loobumiseks. Päevapealt õnnestub suitsetamisest edukalt loobuda ainult umbes 4% suitsetajatest, enamik võtab kasutusele nikotiininätsud, suuõõnesprei, e-sigaretid, tubakavaba snusi või kuumutatava tubakatoote. Kõigil neil toodetel, e-sigarettidel küll alates 29. maist, on olemas mentooli maitsega versioon, mis võiks hõlbustada suitsetamisest loobumist neil, kes seni on suitsetanud mentoolisigarette,“ ütles MTÜ Suitsuvaba Eesti juht Ingmar Kurg.

Nikotiinitoodete kasutamisel suitsetamisest loobumiseks tuleb jälgida nikotiini sisaldust. „Suitsetajatel, kes päevas suitsetanud paki või enam sigarette, peaksid loobumist alustama suurema nikotiinisisaldusega toodetest. Need kustutavad suuremat „suitsunälga“ paremini. Need, kes on suitsetanud vähem kui paki sigarette, peaksid kasutusele võtma väiksema nikotiinisisaldusega tooted,“ kirjeldas Kurg.

Kuidas suitsetamisest vähem kahjulike toodete abil loobuda:

a) asenda korraga või samm-sammult suitsetamise korrad vähem kahjulike nikotiinitoodete kasutamisega kuni ei suitseta enam ühtegi sigaretti,

b) võta samm-sammult kasutusele järjest väiksema nikotiinisisaldusega versioon ja vähenda nikotiinitoodete kasutamise sagedust,

c) loobu täielikult nikotiinitoote kasutamisest.

„Suitsetamisest ja seejärel nikotiinitootest loobumise protsessi pikkus sõltub inimesest. Osadel inimestel õnnestub nikotiinitoodete abil suitsetamisest edukalt loobuda kahe kuuga, enamikel võib võtta see siiski kauem aega. Saksamaa Tervishoiuministeeriumi tellitud uuringu järgi kulus keskmisel sakslasel e-sigareti abil suitsetamisest loobumiseks kaks aastat,“ sõnas Kurg.

Suitsetamisest loobumise positiivne mõju tervisele viimase sigareti suitsetamise järgselt:

- 20 minuti pärast normaliseerub pulss,

- 8 tunni pärast on hapnikutase veres normaliseerunud ja vingugaasi kogus kehas vähenenud poole võrra,

- 48 tunni pärast on vingugaas kehast väljunud, kopsud hakkavad puhastuma ning maitse- ja lõhnataju paranema,

- 72 tunni pärast on hingamine muutnud lihtsamaks ja energiat on rohkem,

- 2-12 nädala pärast on vereringe paranenud ja veri liigub südamesse ja lihastesse palju paremini,

- 3-9 kuu pärast töötavad kopsud 10% paremini ja hingamisprobleemid leevenduvad,

- 1 aasta pärast on infarktioht võrreldes suitsetajaga vähenenud poole võrra,

- 10 aasta pärast on kopsuvähi risk võrreldes suitsetajaga vähenenud poole võrra,

- 15 aasta pärast peaks infarktioht sarnanema inimesega, kes ei ole kunagi suitsetanud.

Nikotiini sisaldavad tooted on mõeldud ainult täiskasvanutele suitsetajatele. Kõigi tubaka- ja nikotiinitoodete kasutamisega kaasnevad terviseriskid, mistõttu on kõige parem neid üldse mitte kasutada.

20 PÄEVA ENIMLOETUD