Menu

.      

Valitsus kehtestab siseruumides 2+2 nõude ja maskikohustuse

  • Kirjutas BNS

Valitsus otsustas taastada siseruumides 2+2 nõude ja maskikandmise kohustuse, erandid tehakse söögikohtadele ja koolidele, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles Vikerraadio saates "Uudis+", et valitsus on otsustanud taastada siseruumides 2+2 nõude. See tähendab, et liikuda võib kahe kaupa, hoides järgmise paariga kahemeetrist vahet. See hõlmab suuremaid poode, kaubanduskeskusi, ametiasutusi ning  kassades peab püsima maha märgitud joonte taga.

Väikesed maapoed jm keskkonnad, kus reeglit mõistlikult järgida pole võimalik, sellega kaasa minema ei pea. Samuti ei laiene 2+2 nõue kino- ja teatrisaalidele ega koolidele, küll aga meelelahutusasutustele, mis peavad uksed sulgema südaööst.

Erand kehtestati ka söögikohtadele. Valitsus pidas restoranide esindajatega mitu päeva läbirääkimisi ja neile vastu tulles on lubatud, et üks laudkond on kuni kaheksa inimest, keda peab järgmisest laudkonnast lahutama vähemalt kaks meetrit.

Ühistranspordis, kontserdi-, kino- ja teatrisaalides tuleb hakata kandma maski.

"Kui sa pole alla 12-aastane või sul pole muud meditsiinilist näidustust, tuleb oma suu ja nägu katta. On see mask või enda maskilaadne toode, selles osas me ei täpsustanud," ütles Reps.

Samas möönis ta, et rangeid trahve nõude eiramisega rakendama ei hakata. Küll aga on meditsiiniasutusel või kontserdikorraldajal õigus maskikandmist külastajalt nõuda.

Repsi sõnul on valitsuse soov hoida ühiskonda võimalikult kaua lahti.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2 553 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 128 testi ehk viie protsendi tulemus osutus positiivseks, edastas terviseamet. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 143,8 ning positiivsete tulemuste osakaal tehtud testidest 6,7 protsenti.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 91 inimesel. Ida-Virumaale lisandus kümme ja Tartumaale kaheksa nakatunut. Raplamaale ja Viljandimaale lisandus kaks positiivset testitulemust. Hiiumaale, Järvamaale, Läänemaale, Lääne-Virumaale, Pärnumaale, Põlvamaale, Valgamaale lisandus üks positiivne tulemus.

Kaheksa positiivse testi tulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Harjumaa 91 uuest juhtumist 72 on Tallinnas. Nelja Põhja regionaalosakonna piirkonda saabunud juhtumi puhul on  nakatumise põhjuseks  varasem kontakt haigega. Kolmel juhul toodi haigus sisse Taanist ja Küproselt. Kahe juhtumi päritolu on teadmata. Ülejäänud juhtumite nakatumise päritolu on täpsustamisel.

Põhja regionaalosakonna poolt on jälgimisel üle ligi 9000 inimest, kellest 1054 on haigestunud. Kokku saab Põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada 24 kollet. Kooli koldeid on neli, kokku 23 inimesega, lasteaia koldeid on üks kokku viie  inimesega, töökoha koldeid on seitse kokku 116 inimesega, ürituste koldeid on kolm kokku 28 inimesega ja muu kontakti koldeid on kuus kokku 49 inimesega. Lisanduvad veel Rapla hooldekeskuse kolle 65 inimesega, haiglakolle 18 inimesega ja Tallinna vangla kolle kümne inimesega.

Ööpäevaga lisandus kolm positiivset juhtumit Viru vangla koldesse - üks inimene Lääne-Virumaa elukohaga, üks inimene Ida-Virumaa elukohaga ja üks juhtum anti üle Põhja regionaalosakonna poolt, kuna tema rahvastikuregistrijärgne elukoht on Harjumaal.

Ida-Virumaale ööpäevaga lisandunud positiivsetest tulemustest kolmel juhul toimus nakatumine pereringis, kahel juhul läbi tuttavate, kahel juhul huviringis, ühel juhul tööl, ühel juhul trennis ja ühel juhul toimus nakatumine koolis.

 Ida regiooni tööpiirkonnas on kümme aktiivset kollet. Sillamäe esimese kooli koldega on seotud 38 ja  Sillamäe teise kooli koldega üheksa inimest, Jõhvi hooldekeskuse koldega 21 ja Narva lasteaia koldega on seotud seitse nakatumist.  Narva-Jõesuu töökoha koldega on seotud kümme nakatumist. Viru Vangla koldes on 206 inimest. Kohtla-Järve kooli koldes on kuus inimest. Sillamäe töökoha koldes on seitse inimest. Narva spordikoldes on 39 nakatunut. Teisipäeva hommikust lisandub  Narva töökoha kolle seitsme inimesega.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on ligi 3000 inimest, kellest haigestunud on 460.

Tartumaale lisandunud ühe juhtumi puhul on tegemist nakatumisega läbi perekontakti ja teisel juhul kandus nakkus edasi läbi töökontakti. Kahe Tartumaa nakatumisjuhtumi asjaolud on teada, ülejäänud selgitamisel. 

Viljandimaa  ja Põlvamaa juhtumite nakkusallikas on teadmata ning Valgamaa juhtumi nakatumise asjaolud on veel täpsustamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 900 inimese, kellest 169 on haigestunud. Number sisaldab ka Põhja regionaalosakonna jälgitavaid. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üks aktiivne kolle, milleks on 34 inimesega hooldekodu kolle.

Hiiumaale, Läänemaale ja Pärnumaale lisandunud nakatunud said viiruse läbi tööalaste kontaktide.                  

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 650 inimese, kellest 98 on haigestunud. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on kolm kollet Hiiumaal, kus esimeses pereürituse koldes on 13 inimest ja teises ürituse koldes seitse ja perekoldes kuus.

10. novembri hommikuse seisuga viibib haiglas 63 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on viis patsienti. Koju saadeti kokku viis inimest ning uusi juhte avati kokku üheksa. Üks inimene viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.  Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud, kokku on Eestis surnud 76 koroonaviirusesse nakatunud inimest. 

Haiglates on lõpetatud 586 COVID-19 haigusjuhtumit 571 inimesega.

10. novembri seisuga on tervenenud 4219 inimest. Neist 3 047 inimese ehk 72,2 protsendi haigusjuhtum on lõpetatud, 1172 inimese ehk 27,8 protsendi puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud ligi 283 000 esmast testi, nendest 6376 ehk 2,2 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD