Menu

.      

Psühhiaatrid: seksuaalse enesemääratluse eapiiriks on kohane 16 aastat

  • Kirjutas BNS

Eesti Psühhiaatrite Seltsi hinnangul on seksuaalse enesemääratlemise eapiiriks kohane 16 aastat ning alaealiste omavaheline vanusevahe ei tohiks olla suurem kui neli aastat.

16-aastane inimene on jõudnud teismelisea perioodi, kus psühholoogiline ja kehaline areng on saavutanud suurema stabiilsuse, märgib selts sotsiaalministeeriumile saadetud kirjas.

16-aastase väärtushinnangud on küpsemad ning oluliselt vähem eakaaslaste grupist või teiste inimeste poolt mõjutatatavad. Nooruk on jõudnud mõelda oma seksuaalsuse üle ning õppinud oma täiskasvanulikuks muutuvat keha tundma ja austama.

Nooruki minapilt ja arusaam oma eelistustest ning võime teadlikult „ei“ öelda on selles vanuses küpsem, märkivad psühhiaatrid. Ka on selleks ajaks saadud põhikoolis õppides teadmised turvalisest seksuaalkäitumisest.

Mitmes riigis on eapiir automaatselt 18 aastat, kui täisealine omab võimu- või usalduspositsiooni nagu näiteks õpetaja, treener või kasuvanem. Psühhiaatrid soovitavad kaaluda ka selle täienduse lisamist seadustikku.

Igasugune seksuaalsuhe alaealisega, sealhulgas alaealiste omavaheline, mille vanusevahe on üle nelja aasta või mõnel muul põhjusel ebavõrdne, pole psühhiaatrite hinnangul lubatud. Nelja-aastase vanusevahe korral oleks lubatud 14-aastase noore ja 18-aastase täisealise suhe ning 15-aastase noore ja kuni 19-aastase täisealise suhe.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD