Menu

.      

Võrumaa laste folklooripäev

Vastlakass viis lastele läbi mitmeid võistlusi, pildile jäi  vöödega patsipunumine. Foto: MAIDU JAASON

ÜRITUS • Vastlapäeval, 21. veebruaril toimus juba 24. korda Võrumaa laste folklooripäev kultuurimajas Kannel. Traditsiooniks on saanud, et folklooripäevaga tähistatakse Eesti Vabariigi sünnipäeva. Kuna sel korral langes üritus kokku vastlapäevaga, siis tutvustati vastlapäevakombeid, ennustati ilma, lõigati juukseid, punuti patse ja mängiti mänge.


Laste folklooripäev ringleb mööda maakonda. Tänavuse folklooripäeva läbiviijateks olid Milja Udras (MTÜ Hilaro) koostöös rahvakultuurispetsialisti Maie Pauga.


Tants, trall, Vastlakass ja „vastlatuul”


Folklooripäev algas ühise traditsioonilise „Sabatantsuga”, mis tõi saali palju lapsi, kes kõik olid selleks päevaks ette valmistanud toredad laulud, tantsud ja pillilood. Elevust tekitas väikeste kannelde ja viiuli saatel „Kägara tantsuga” kõikide puntrasse vedamine ning siis jälle puntra lahti harutamine.Tantsu keerutavad pisikesed esinejad lasteaia Päkapikk folkloorirühmast.  Foto: MAIDU JAASON


Folklooripäeva juhtis rõõmsalt värviline Vastlakass (Tea Kõrs). Lapsed said laulda vastlalaulu moldpilli saatel, vahepalaks mängis Milja Udras parmupilli. Laste arvates oli parmupilli hääl nagu „vastlatuul”.


Folklooripäevale olid tulnud lapsed erinevatest Võrumaa lasteaedadest ja koolidest. Lasteaia Sõleke folkloorirühm (juhendaja Lea Sikk) mängis vastlasante ning näitas, et ka kammipilli saatel saab toredasti tantsida ja mängida. Parksepa rahvamaja laste kapellis mängisid õpilased viiulil, kandlel, jauramil, metallofonil ja õpetaja Ene Lumi akordionil. Esitatud pillilood haarasid publikut väga ja nii plaksutati hoogsalt kaasa. Lasteaia Päkapikk folkloorirühm lustis tantsusammul aga juhendaja Kadri Mähari akordioni saatel.Tantsuhoos on Võru 1. põhikooli tantsurühm Tsõõrike. Foto: MAIDU JAASON


Kui lasteaia Punamütsike Sinilille rühma lapsed (juhendajad Milja Udras ja Aili Soll) kutsusid kõiki lapsi ühiselt „Kaera-Jaani” tantsima, oli tantsupõrand kohe rahvast täis.


Vastlakass viis lastele läbi mitmeid võistlusi, küll vöödega patsipunumist, küll kada ajamist. Viimati nimetatud võistlusest võtsid mõõtu Puiga põhikooli 3. klass (juhendajad Silja Oss ja Tiina Rõigas) ning Parksepa keskkooli 1. klassi tantsurühma (juhendaja Helle Lilosoni) vaprad poisid.


Folklooripäevalt ei puudunud ka sellised eesti laulumängud nagu „Mu isamaa armas”, „Isamaa hiilgava pinnala” Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi algklasside rahvatantsurühma (juhendaja Kaja-Astrid Reiska) esituses. Kuna selgus, et kõik lapsed oskavad juba hästi numbreid loendada, siis Võru 1. põhikooli 1. klassi tantsurühma (juhendaja Maie Pau) tantsu „Üks-kaks-kolm-neli-viis-kuus-seitse” kõigile õpetamine läks väga ladusalt. Päeva lõpetasid hoogsal tantsusammul Võru 1. põhikooli tantsurühm Tsõõrike (juhendaja Maie Pau) ja kõrvu paitavad kandlehelid Võru loovuskooli kandlekooli (juhendaja Milja Udras) esituses.


Tänusõnad kuulusid kõikidele juhendajatele ja osalejatele ning iga laps sai kaasa üllatusmuna, millest saab endale rütmipilli valmistada. Õpetajad said kingituseks raamatu, kus tutvustatakse rahvarõivaste juurde kuuluvaid esemeid, mida eesti talunaine või talumees 19. sajandil enda ehtimiseks kasutas.


Aeg möödub kiiresti ja vähem kui aasta pärast jätkame folklooripäeva traditsiooni juba 25. korda.

PILDIGALERII   VIDEO

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD