Menu

.      

FOTOD Roosu talu peremees: noor pere soovib lasteaeda, kooli ja korras teed

  • Kirjutas Sten Sang

Roosu talu peremees Aivar Rosenberg hoolitseb Sulbi küla hea käekäigu eest ning panustab kogukonna toimimisse palju. Fotod: AIGAR NAGEL

Statistikaameti värske uuringu kohaselt on Eestis püsielaniketa 73 küla, kõige rohkem, 23 asustamata küla leiab Võru maakonnast. Paraku ei avalda amet turvalisuse kaalutlusel nende külade nimesid ning toimetus asus avastama võimalikke asustamata paiku. Kui hästi või halvasti see meil õnnestus?

Pingsatel otsingutel

Statistikaameti sõnul pesitsevad asustamata külad olulistest teedest kaugel ja jäävad pindalalt enamasti alla kahe ruutkilomeetri ning neis leidub mõni üksik talu. Saaremaal leidub asustamata külasid 16 ning Hiiu, Harju ja Pärnu maakonnas kaheksa. Mitte ühtegi asustamata küla pole ette näidata Lääne, Rapla, Jõgeva, Viljandi, Valga ja Põlva maakonnas.

Võrumaa elanikevaest küla asusime reipalt otsima Pulli kandist, kus ameti kaardirakendus näitas vaid nelja elanikku. Need neli olid end nii osavalt metsa peitnud, et mitmel korral sõitsime autoga tupikusse ja silmasime vaid raielanke. Küll aga näkkas nõksake Pullist eemal Kahro külas, kus fotograafi pilku püüdsid taluaeda ääristavad 14 pilvedeni kõrguvat tamme.

Ühe Kahro küla talu õue kaunistasid 14 uhket tamme. FOTO: Aigar Nagel

Piksevardad omast käest

Uhkete 130aastaste põlispuude all leidsime majahoovis toimetamas Madise, kes enda vanuseks ütles üle 70. Abikaasa vanematele kuulunud majapidamisel hoiab härra silma peal juba veerand sajandit ning peab kohta oma vaimseks pelgupaigaks.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD