Menu

.      

Vastseliina maarahva laat jääb taas pidamata

  • Kirjutas Kadi Annom

2019. aastal nauditi laadamelu täiel rinnal. Siis ei osanud veel keegi arvata, et traditsiooniline Vastseliina maarahva laat kahel järgneval aastal toimuda ei saa. Foto: AIGAR NAGEL

Märtsikuu viimastel päevadel oldi veel optimistlikud ja võimalus tänavuse maarahva laada toimumiseks oli olemas. 13. mail peetud Vastseliina maarahva laada toimkonna koosolekul võeti aga vastu otsus, et 19. ja 20. juunil toimuma pidanud laata tänavu ei tule.

Nii jääb maarahva laadal vahele juba kaks aastat.

Laada korraldajad alustasid müüjate registreerimisega tavapärasest hiljem, 5. aprillil. Juba tookord oli kindel plaan venitada arvete väljastamisega maikuu keskpaigani, nii kaua, kuni tehniliselt vähegi võimalik. Neljapäeval toimunud koosolekul tuli raske südamega aga vastu võtta otsus, et kehtivaid piiranguid arvesse võttes ei ole võimalik maarahva laata juunikuus pidada. Juba märtsikuus kinnitas laada korraldaja Ivar Traagel, et otsuse tegemist lükatakse edasi nii kaua, kuni vähegi võimalik. Küll aga ei hakata laata korraldama liiga piiratud tingimustes, sest nii ei oleks asjal mõtet. „Kindlasti ei suuda me tagada seda, et laseme ainult mingi kindla arvu inimesi laadale ja kontrollime nende hajutatust. Ka ei ole mõeldav, et müüjate paigutamisel saab järgida kahemeetrise vahe hoidmise reeglit või et toitlustust pakkuvate müüjate juures oleksid inimesed järjekorras või siis einestades piisavalt hajutatult. Laat on meelelahutus ja tore kauplemine. Kui inimene ei saa ennast siin vabalt tunda, siis ei ole see enam laat ja selle korraldamisel ei ole sellisel kujul mõtet,” selgitas Traagel tol korral plaane tehes ja kinnitas, et valmidus laada pidamiseks on igati olemas ja 70 protsendi ulatuses kultuuriprogrammist paigas.

Laada korraldusmeeskond on küll ürituse taaskordsest ärajäämisest nördinud, kuid siiski loodetakse kohtuda aastal 2022.

 


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD