Menu

.      

Papirullist koorus välja altarimaal

Kristust kujutav joonistus Rõuge kirikus altari ees lahtirullituna. See võis kunagi rippuda köstrikantsli kohal kiriku lõunaküljel. Foto: Võrumaa Teataja

AVASTUS • Hiljuti tuli Rõuge kirikus remondi käigus välja unikaalne leid – seinasuurune joonistus või altarimaal, mille loomise autor ja aeg pole teada. Maal tuli välja, kui kiriku lae peal katusetalade otsi vahetanud Võru firma AS Kurmik töömehed hakkasid prahti välja vedama, rääkis Rõuge Maarja koguduse õpetaja Mait Mölder. Ehitajad leidsid lae pealt ühe vana papirulli ja otsustasid seda kasutada prahi väljavedamiseks, kuni rulli seest koorus välja kunstiteos.

Mölder, kes on maali kohta pannud info välja ka kiriku kodulehele internetis, rääkis, et maalil kannab Kristus kibuvitstest punutud krooni ning kannab purpurset rüüd. Sellest võib oletada, et see on stseen Johannese evangeeliumi 19:5 järgi, milles Pilaatus Jeesuse rahva ette toob ja talle viidates ütleb: „Ennäe inimest.”. Sarnane altarimaal on ka praegu Mehikoorma kirikus. Joonistus on tehtud tugevale papile ning paremas alumises nurgas on sellelt tükk küljest rebitud, seetõttu pole võimalik välja lugeda teose autori nime.

Koguduse liikmed on rääkinud, et kiriku lõunapoolsel küljel köstrikantsli juures kõrvalaltari kohal olevat kunagi olnud üks pilt ja hetkel on küsimus, kas see võis olla seesama pilt. Ka maalilt on näha, et selle servad on vähem pleekinud ja naelaauke täis, mis viitab sellele, et maal on olnud raamitud. Ühtlasi näitavad märgid maalil, et see on jäänud lõpetamata.

Rõuge kirikuõpetaja Mait Mölder palub inimeste abi, kes leiuga seonduva kohta midagi teada võiks. Kirjutada võib koguduse e-postiaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või võtta ühendust telefonil 785 218.

Suuremahuline remont Rõuge kirikus algas jaanuari keskel, selle käigus vahetatakse välja paljud katuse- ja laekonstruktsioonid. Remonditakse ka tornikiivri kandekonstruktsioone ja restaureeritakse kiriku peauks. Remondi käigus on lisaks maalile välja tulnud ühe fugasspommi sütik ning hulgaliselt pommikilde ja tinast haavleid, mis olid tõenäoliselt kirikusse heidetud selleks, et kõrvaldada tornis asuvat snaiprit. Tööd kestavad kirikus suveni – neid finantseerivad PRIA ja muinsuskaitseamet.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD