Menu

.      

Häbi, Võrno, häbi!

Vaatamata sellele, et Võru linnavolikogu otsustas eile määrata abilinnapea Kristjan Võrnole „hea töö” eest kolme kuupalga ulatuses preemiat, peaks Võrnol olema häbi seda raha vastu võtta. Miks?

Esiteks ei keela Võrnot miski mõelda linna huvide peale. Kuivõrd Võru linn on rahaliselt nii raskes seisus, et ei leidu isegi kümmet eurot ühes kuus avaliku käimla ülalpidamiseks, nagu Võrno on ise kinnitanud, mistõttu inimesed peavad häda tegema „nuka taade”, oleks üllas jätta raha välja võtmata linna arengu hüvanguks.

Teiseks on Võrno ametikoha kaotamisest vabanevat raha juba välja reklaaminud Isamaa ja Res Publica Liidu Võru piirkonna juht Sairos Hõrak, kelle hinnangul jääb linnakassasse abilinnapea koha kaotamisel täiendavalt ligi 35 000 eurot aastas. „Mõistlik oleks see raha investeerida linna arengusse,” ütles Hõrak pärast otsust Võrno ametikoht kaotada. „Näiteks Võru linna teede ehituseks ja korrashoiuks mõeldud investeeringuid aastal 2013 saaksime me suurendada üle 11 protsendi. Lisaks vajavad lisaraha teisedki valdkonnad nagu lasteaiad, õpetajate palgad ja eakate inimeste ühistranspordi kasutamise soodustus.” Võrnole antav preemia muudab Hõraku jutu vähemalt osaliselt tühiseks.

Kolmandaks on Võrno oma tegevuses ajanud segamini enda ja linna rahakoti, kus ta sõlmib linna lepingupartneritega lepinguid, mis toovad kasu tema eraettevõttele. Sellist tegevust nimetatakse ametlikus kõnepruugis korruptsiooniks, mida Võrno ise pole aga suvatsenud tunnistada. Selle asemel et kahtluse alla sattunud ametnikku premeerida, tuleks uurida tema tegevuse seaduslikkust, näiteks seda, kas tema haldusalas sõlmitud lepingutes on linna huvid piisavalt kaitstud. Preemia tuleks kõne alla vaid siis, kui pärast uurimist selgub, et Võrno on talitanud igati linna huve arvestades, näiteks juhtudel, kui ajas töö ajal oma eraettevõtte asju.


Võrno käitumisest eilsel volikogu istungil ei tulnud kuidagi välja, et tal oleks raha vastuvõtmise pärast häbi. Võrumaa Teataja küsimusele, kas tal häbi pole, vastas mees: „Ma söön hetkel, mul on paus.” ja matsutas edasi linna maksumaksja kulul ostetud võileibu. {jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD