Menu

.      

Väikemetsa talus on tänavune teraviljasaak parem kui eelmisel aastal

Taavi Serva sõnul on vihmase sügise tõttu vilja kuivatamine meeletu töö. Foto: MAARJA KAIVLÕIKUSEAEG • Võrumaa üks suurim teraviljakasvatus asub Väikemetsa talus Sõmerpalu vallas. Võrumaa Teataja käis talu peremehe Taavi Serviga tänavusest põllusaagist rääkimas.

Väikemetsa talu tootmissuunaks on teravilja ja õlikultuuride kasvatus. Toodetakse keskkonnasõbralikult ja talu kasutuses on 1065 hektarit maad. Teraviljaks on oder, nisu ja esimest korda kasvatati sel aastal ka kaera. Õlikultuuridest kasvab talus raps.

„Arvan, et sel aastal on kõigi aastate parim rapsisaak. Tänavu oli meil ainult taliraps, suvirapsi ei pannud maha,” sõnas Taavi Serv ja ütles, et seni on nad saanud head saaki talirapsist kahel aastal, kuid  kahel eelmisel aastal taliraps ikaldus. Hea saak on tema jaoks see, kui rapsi saab üle kolme tonni.

Paljud viljakasvatajad mäletavad 2007. aastat, kuna siis oli saak hea ja saagikoristuseks soodne sügis.
Tänavu ei oska Taavi Serv veel täpseid numbreid öelda, sest vili sai just võetud. „Enam ei ole kombainil põllu peale sel aastal asja,” ütles ta.

Ent Serv julgeb öelda, et kindlasti oli saak parem kui eelmisel aastal. „Kahjuks on sügis olnud niivõrd vihmane, mispärast on vilja kuivatamine meeletu töö.”

Väikemetsa tallu on rajatud hakkpuidul töötav viljakuivati ning 3500 tonni mahutav viljahoidla. Veel on nad investeerinud põlluharimistehnikasse.

„Kuigi kevadel ei julgenud kogu saagi hinna fikseerimist sügiseks jätta, on praegune hind kõrgem. Saagi üle sel aastal küll kurta ei või. Koristusaeg on tõsiselt raske olnud. Eks põllu peale ole ka natuke saaki jäänud, kuid vähe. Probleem oli ka see, et kombainid ei püsinud hästi põllu peal, kuna vihma on olnud palju,” tõdes Taavi Serv.

Väikemetsa talu arendab ka aianduslikku suunda. Lisaks maasika ja astelpajuistandikele on talus veel kaks suurt kasvuhoonet, kus valmivad eestimaised viinamarjad.

„Päikest on vähe olnud ja sellepärast valmivad marjad hiljem kui mullu. Need viinapuud, mis kasvavad kasvuhoones, annavad siiski varem saaki kui need, mis väljas,” nentis Taavi Serv.{jcomments off}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD