Menu

.      

Ettevõtlik Haanja vald: Rogosi mõisa perenaine kutsub inimesi üles mõtlemist muutma

Anneli Luisk: „Meil on oma armastusekratt, mida koos külalistega valmistame. Teda tuleb iga päev kallistada, siis toob ta õnne ja armastust. Kratiidee on aja jooksul edasi kasvanud ja arenenud krati kinkekotiks. Kui kotist kingitus välja võetakse, siis saab sinna panna kas ravimtaimi või midagi muud või toppida ta täis ja teha nii endale kaisuloom. Sellest on võimalik valmistada ka kohvikannusoojendaja. Foto: TAIMI PLADOÜsna Läti piiri ääres asuvas Rogosi mõisas võtab külastajaid vastu toimekas, optimismist pakatav, naerusuine Anneli Luisk. Tunniajane vestlus temaga sisendab lootusrikkust tuleviku suhtes ja tekitab tahtmist maailma parandama hakata.  

Annelil endal on niinimetatud maailmaparandamise kogemusi juba küllaga, nüüd tahaks ta olla kodumail ja tegeleda mõisapidamisega. Ta meenutab viie aasta tagust hetke, kui ta pärast mitmeid aastaid kestnud projekti lausus nagu muuseas, et aitab igasugustest projektidest, nüüd hakkame mõisat pidama! Ja nii läkski. Rogosi mõisa veinikeldris asub veinipudelite hoidmise seinastik. Tulevikus on Annelil plaanis hakata ka ise veini valmistama. Foto: TAIMI PLADOKui pakuti Rogosi mõisat rendile, esitati taotlus ja nüüd ollakse 2007. aastast alates siin rentnikud. Igapäevaselt on omanikest kohal ainult Anneli. Teised on mööda ilma laiali: Riina Piir elab Viljandis, Tuuli Paaksi Helsingis ja Annika Saania Oslos.

Firmaomanik ei vasta kunagi „ei”

Argipäevadel toimetab Anneli mõisas peamiselt koos oma abikaasaga, aga suuremate ürituste korral tuleb Riina koos pojaga talle appi. „Ega maal polegi tööjõudu suurt võtta,” kurdab Anneli. Pealegi tuleb palgatöötaja tehtut tihtipeale üle kontrollida ja parandada. Emotsioonide garderoobist on võimalik leida huvitavaid riideid nii stiilipidudeks kui ka mõisapäevadeks. Anneli Luisk näitab Rogosi mõisa hea vaimu Sinise Daami kostüümi. Sinist Daami on võimalik kohata mõisa veinikeldri trepil.  „Me saadame külastaja trepile ja kui ta ei näe seal Sinist Daami, siis on ta saanud hea hariduse. Kui ta näeb Sinist Daami, siis on ta saanud väga hea hariduse. See tähendab, et haridus ei ole rikkunud tema võimet näha maailmas ka nähtamatuid asju,” räägib Anneli Luisk. Foto: TAIMI PLADO„Ma ei saa olla nõus sellega, et voodid oleksid tehtud ükskõik kuidas. Me oleme Booking.com-is ja seal hinnatakse meid kogu aeg. Seni oleme suutnud hoida üsna kõrget reitingut. Viimati oli meie hinne seal kümnepallisüsteemis 8,1,” selgitab Anneli.  

Seotud lood

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD