Menu

.      

Võrus ühendati eile esimene elektriautode kiirlaadija

Firma ABB automaatikainsener Ahto Palmre eile keskpäeval Võrus Olerexi tankla juures maakonna esimest kiirlaadijat töökorda seadmas.  Foto: Võrumaa TeatajaUUS ASI • Eile ühendas firma ABB insener Võrus esimese elektriautode kiirlaadija Olerexi tankla juures Tallinna maanteel, lisaks hakkab järgmisel nädalal tööle kiirlaadija Meegomäel Lõuna-Eesti haigla juures.


Laadija ise on sellise keskmise külmutuskapi suurune kast, millel küljes üks kütusetankla moodi „püstol” ja veel üks eraldi ava aeglaseks laadimiseks. Ühtlasi on laadimispunkti küljes tabloo ning eraldi koht magnet-kaardi jaoks. Laadijal on telefoni SIM-kaardi kaudu 3G ühendus internetiga.


Eile kella 13-14 ajal ühendas Võru esimese laadija võrku ABB Eesti automaatikainsener Ahto Palmre, kes on ise Võrus sündinud ja elab Tartus. Tartust sõitis ta eile Võrru elektriautoga Nissan Leaf, mille ta ise kiirlaadijaga tagasisõidu tarbeks uuesti ära laadis. Päev varem oli Palmre ühendanud ära kolm laadijat Põlvamaal – Ahjal, Räpinas ja Värskas. Kolmapäeval ühendas ta kolm laadijat Valgamaal – Otepääl, Tõrvas ja Sangastes. Möödunud nädalal ühendas Palmre kolm laadijat Pärnu linnas ning kokku tuleb tal Lõuna-Eestis vooluvõrku ühendada ligi 50 laadijat. Põlva-, Valga- ja Võrumaa laadijad on seejuures esimesed Kagu-Eestis, isegi Tartus pole veel ühtegi Eesti elektriautode programmi ELMO kiirlaadijat.


Laadijate paigaldamisega tegeleva riigi finantsabi asutuse KredEx teatel on kuni novembri lõpuni kiirlaadijad testkasutuses, kiirlaadimisteenust hakatakse täismahus osutama 30. novembrist. Elektriautode omanikud saavad jaanuari lõpuni kiirlaadimisvõrgus tasuta laadida, alates 1. veebruarist muutub laadimine tasuliseks.


Kiirlaadijaid lisandub võrku ka veel järgmise aasta jooksul, sest mõned asukohad vajavad pikemat ettevalmistustööd. Üle Eesti paigaldatakse kokku 163 kiirlaadijat 149 asukohta. Nendest 100 laadijat hakkab paiknema asulates ja 63 maanteede ääres. Suurematest linnadest tuleb Tallinnasse 27, Tartusse kümme, Pärnusse viis ja Narva kaks kiirlaadijat. Suurema liikluskoormusega maanteedele paigaldatavate kiirlaadijate vahemaa jääb 40–60 kilomeetri piiresse.


Praeguseks on KredExile esitatud elektriauto ostmiseks 94 taotlust, toetus on välja makstud 75 taotlejale.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD