Menu

.      

Põlva haigla toetusstreik – me ei streigi patsientide vastu!

Foto: MAARJA KAIVSTREIK • Teisipäeval alustas Põlva haigla kolmepäevast toetusstreiki. Alguses streikisid suuremad haiglad ja oli selline kokkulepe, et väiksemaid ei kaasata. Kuna streik on levinud nii kaugele, küsiti ka väiksematelt haiglatelt, sealhulgas Põlva haiglalt, toetust.


Eelmise nädala neljapäeval oli Arstide Liidul üldkoosolek. Toetusstreigiks pidi haigla ette teatama kolm päeva, mille kestvus on samapalju päevi. „Me ei taha kohe kindlasti kahjustada patsiente. Meie mure on arstide vähesus. Soome minek on probleem. Samuti see, et õdede ja hooldajate palk on liiga väike. Eesti haiglate töötajate töö efektiivsus on viidud maksimumini, mille all kannatavad patsiendid. Meil ei jätku arste ning õed ja hooldajad üksi patsientidega kohe kindlasti hakkama ei saa,” rääkis Põlva haigla ülemarst Margit Rikka. Põlva haiglal on õdede ja hooldajatega suhteliselt hästi, puudust momendil neist ei ole. Olemasolevad arstid teevad palju lisatunde ja neid abistavad ka Tartu arstid.


Põlva haiglas streigib seitse arsti ambulatoorse töö osas. Arsti juurde ei pääse need patsiendid, kellel on plaaniline esmane vastuvõtt. Need patsiendid on haigla läbi helistanud ja neile uued ajad pakkunud. „Oleme püüdnud streikida võimalikult valutult,” sõnas Rikka. Haigla võtab vastu erakorralised patsiendid, lapsed, rasedad. Abi saavad veel onkoloogilised ja korduvkutsetega patsiendid. Streik ei hõlma enda alla statsionaari osakondi, vaid puudutab ainult polikliiniku osa. „Toetume sellele, mis toimub mujal Eestis,” ütleb Rikka, kes ise on administratsioonis ja lastearst.
Põlva haiglast on ära läinud neuroloog ja lastearst. Ent väikesele haiglale avaldab see väga suurt mõju, kui mõni spetsialist otsustab ära minna. Uut ei ole tihti sugugi lihtne leida.


„Meil on palju tublisid püsitohtreid, kes elavad siinsamas Põlvamaal. Nii mõnedki neist võiksid puhkama minna, kuid ikka veel aitavad haiglal toimida. Uusi noori arste nende asemele on keeruline leida,” ütleb Rikka ja lisab, et oma streigiga soovivad nad seda, et tervishoiumaastikul midagi tõsiselt muutuks. „Kui me praegu tegeleme ainult tulekahjude kustutamisega, siis terviseedendamise ja haiguste ennetamiseks praktiliselt aega ei jää, kuid viimane on kõige alus,” tunnistab Rikka.


Põlva haigla toetab streiki puhtalt tervishoiule tähelepanu tõmbamiseks. On asju, mis vajavad lõpuni selgeks rääkimist.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD