Menu

.      

Võru võimuliit pani enne valimisi nööri kaela

Võru linna asutuste nõukogu liikmetele kopsaka tasu määramisega pani Võru praegune võimuliit endale vahetult enne valimisi nööri kaela. Linna juhtide paanilises otsuses nõukogudes istumise eest raha saada nähakse omakorda meeleheitlikku soovi võimuliitu iga hinna eest koos hoida.

Võimuliidu probleemid said alguse vahetult pärast kohalikke valimisi 2009. aastal, kui toonane maavanem Ülo Tulik, kelle IRL linnapea kandidaadiks määras, ootamatult meelt muutis ja linnapea kohast loobus. Tuliku eest oli IRL kõvasti vaeva näinud, tema jaoks oli isegi seadust muudetud, et maavanema kohalt tulnud isik saaks kohe linnapea kohale asuda. Ühtlasi keeras Tulik tuksi IRLi ja Reformierakonna kokkuleppe, mille kohaselt oleks erakonnad vahetanud Võru ning Valga maavanema kohad. Võrru oleks uueks maavanemaks tulnud Reformierakonna esindaja, näiteks Innar Mäesalu, ja Valka IRLi esindaja.

Ülo Tuliku meelemuutus on tagantjärele hinnates mõistetav: ta ei soovinud piirduda ainult linnapea tooliga, vaid soovis lennata kõrgemalt. Maavanema austusväärselt positsioonilt oli palju lihtsam kandideerida Riigikokku ja see Tulikul Jaak Aaviksoo asendusliikmena edukalt õnnestuski. Enne seda pidi ta küll aastakese kannatama linnapea kohal, kuid selle aja jooksul jõudis ta ära vormistada linna miljonikroonise toetuse oma väimehe Indrek Klampe firma, OÜ Selista Ehitus kinnisvaraprojektile endise Võrukivi territooriumil.

Ülo Tuliku vangerdused lõhkusid nii Võru võimuliidu kui ka IRLi piirkondliku organisatsiooni. Algselt moodustatud IRLi, sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna liit, mis pidi linna ausama poliitika tooma, lagunes ning selle asemel sõlmiti ühe osa IRLi ja Reformierakonna esindajate vahel niinimetatud tagatoa kokkulepe. Selle tulemuseks jäi Tulikule tema Võrukivi projekt, aga jäme ots läks Reformierakonna kätte. Et oma erakonna reetnud ja Reformierakonnaga koostööle läinud IRLi esindajad end üksikuna ei tunneks, on neile loodud linna asutustes nii-öelda soojad kohad. Selleks, et mitte IRLile alla jääda, ei saa kopsakast tasust omakorda loobuda Reformierakonna enda liikmed.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD