Menu

.      

Kompetentsikeskus kui omavalitsusliidu proovikivi

Reedel Vastseliina rahvamajas 20. sünnipäeva tähistanud Võrumaa Omavalitsuste Liidu jaoks kujuneb lähiajal tõsiseks proovikiviks puidutöötlemise ja mööblitööstuse kompetentsikeskuse rajamine.


Nädal aega tagasi käisid Urvaste vallavolikogu istungil kompetentsikeskuse teemal rääkimas maavanem Andres Kõiv ja kompetentsikeskuse juhataja Pille Meier. Ühelt poolt oli seltskond uus, sest varem käisid kõik Võrumaa omavalitsused läbi kompetentsikeskuse praeguse haldaja, Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Tanel Linnus ja Riigikogu liige Ülo Tulik. Teiselt poolt oli Urvaste vallavolikogu liikmete reaktsioon vana: esialgu jätab Urvaste vald keskuse toetuseta, sest seniajani pole selge, kuidas hakkavad tulevikus jaotuma keskuse rajamisega seotud kulud. Ehk siis: kes hakkab Euroopa miljonite eest rajatud keskust tulevikus ülal pidama?


Nagu rääkis Urvaste vallavolikogu esimees, ettevõtja Aivo Värton, on praegu küll räägitud omavalitsuste toetusest keskusele 1,9 eurot aastas inimese kohta, aga kui vaadata ettenähtud kulutusi, siis ei tule sellest summast välja. Vaja oleks tõsta toetust 2,1 euro peale inimese kohta. Värtonit ei rahuldanud seletused, et tegelikkuses omavalitsusliit sellist summat välja käima ei pea ja osa raha tuleb kusagilt mujalt. Mida see „mujalt” täpsemalt tähendab, jääb maavanema palvel lehelugeja jaoks saladuseks.


Kompetentsikeskuse projekt algas Võrumaa omavalitsuste jaoks üldse kummaliselt, ilma volikogude nõusolekut ära ootamata. Nagu meenutas Urvaste vallavanem Riho Roon, rääkis maavalitsuse arenguosakonna juhataja Anti Allas omavalitsusjuhid pehmeks, lubades, et raha tuleb mujalt ja omavalitsusliit võttis selle jutu peale omale kohustuse projekti rahaliselt toetada. Nüüd on omavalitsusliit sattunud kahvlisse, sest omavalitsused on projektil alt ära hüpanud ja liit, kel endal tegelikult raha ei ole, peab leidma sadu tuhandeid eurosid aastas. Kuni seda raha ei tule, ei saa projektiga edasi minna ja ilus asi võib minna vett vedama.

20 PÄEVA ENIMLOETUD