SUURLAAT • Sel aastal on esimest korda aprilli keskel toimuva maamessi ajal avatud Tartu Raekoja platsil hiigeltelk, kus toimub kohaliku toidu festival „Maafest”. Kohalik toit on pärit suures osas Võrumaa tootjatelt.
Tartu Lõunakeskuse taluturu perenaine Merle Vall kergitas läinud nädalal ürituselt veidi saladusekatet ja ütles, et „Maafestil” pakutakse laias laastus seda kaupa, mis on müügil taluturul. Suur osa Tartu taluturu kaubast on omakorda pärit Võrumaa tootjatelt. Näiteks Enn Noorkõivu Sentafarmist päris veiseliha (Liivimaa Lihaveis), Andres Sootsi Kallise talu kartul, Nopri Talumeierei võided ja magustoidud, Jaagumäe talu soolakurk ning Mooska talu suitsusaunasink.
Vall ütles, et Raekoja platsile pannakse üles ligi 1000m2 telk, mis katab peaaegu kogu platsi ja mis meenutab Baieri õllefestivali telki. Festival toimub maamessi ajal 18.–20. aprillini.
Festivali tarbeks on Tartu parimad kokad, Eesti kulinaaria instituudi akadeemikud Joel Ostrat ja Jorma Riivald pannud kokku rikkaliku menüü kohaliku toidu põhjal. Kokku osaleb festivalil ligi 15 toorainetalu. Messil saavad huvilised kohalikku toitu süüa ja osaleda toiduvalmistamisel. See on koht, kus huvilised saavad näha, kuidas võrumaisest toorainest head sööki teha.