Menu

.      

Rooside ja raamatute kinkimise päev

Võrumaa keskraamatukogus leiduv kõige vanem raamat, 1707. aastal ilmunud „Liivimaa seaduste kogu”. Foto: KADRI NAGELVõru antikvariaadis leiduv kõige pisem raamat „Kolm luuletust Leninist”.	   Foto: KADRI NAGELRAAMATUD • Täna, 23. aprillil tähistatakse rahvusvahelist raamatupäeva ehk raamatu ja roosi päeva, mil kombe kohaselt kingib naine mehele raamatu ning mees naisele roosi.
1995. aasta 15. novembril UNESCO poolt rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks kuulutatud tähtpäev jõudis Eestisse 1998. aastal ning sel puhul on kombeks saanud korraldada raamatulaatasid või muid kirjandusüritusi.


Võrumaa keskraamatukogus on jüripäevast jaanipäevani käimas raamatute kevadlaat, kus saab raamatukokku tuua korralikke ja puhtaid teoseid, mida endal enam vaja ei ole ning mis võiksid tänu raamatulaadale leida endale uue ja väärilise omaniku. Samuti on täna võimalik külastada raamatukogus Marie Underi 130. sünniaastapäevaks korraldatud üritust „Kella kahene kohtumine Marie Underi luulega”, kus kirjaniku luulet loevad Aigi Mäesaar ja Anu Kasak.

Võru antikvariaadis on kõige vanemaks raamatuks „Sioni laulo kannel – 315 uut vaimolikko laulo”. Foto: KADRI NAGEL
Raamatupäeva puhul uurisime, milliseid põnevaid kirjutisi Võrus leidub. Antikvariaadis on kõige vanem raamat 1856. aastal avaldatud raamat „Sioni laulo kannel – 315 uut vaimolikko laulo”. Võrumaa keskraamatukogu kõige vanem raamat on 1707. aastal ilmunud „Liivimaa seaduste kogu”, mille originaalnimi on „Lieffländishe Landesordnungen”. Samuti saab raamatukogus igal teisipäeval külastada vanade raamatute osakonda, kus ka vanimat raamatut oma silmaga näha võib. Osakonnas on veel väljapanek miniraamatutest ja Raimond Kolga isiklik raamatukogu, mille ta pärast oma surma raamatukogule pärandas. Aprillikuus on kõige laenutatumateks teosteks Sofi Oksaneni „Puhastus”, Andrus Kiviräha „Mees, kes teadis ussisõnu” ja „Rehepapp” ning Arvo Veski „Ahjud, pliidid, kaminad”. Samuti laenutatakse usinasti soome keele õppekomplekte.

Raamatupoes Lexika müügil olev kõige kallim raamat „Aianduse entsüklopeedia”. Foto: KADRI NAGELRaamatukauplusest Lexika leide otsides osutus kõige kallimaks raamatuks 44,75 eurot maksev „Aianduse entsüklopeedia”. Kõige enam ostetakse juhataja Juta Kuklase sõnul elulooraamatuid „Valdo Pant – aastaid hiljem”, hästi lähevad ka laste Jänku-Jussi vihikud.


Väga tore oleks, kui viimasel ajal interneti ja e-lugerite vahel varju jäävad nii-öelda paberist raamatud taas populaarseks muutuksid. Seega – naised, leidkem üks huvitav raamat, mis täna oma mehele õhtusöögilauas üle anda või veetkem üks mõnus tunnike raamatukogus raamatute vahel!

20 PÄEVA ENIMLOETUD