Menu

.      

Ema kui energia allikas

Nüüd, kus noored naised teevad sünnitamise asemel karjääri või lähevad välismaale õnne otsima, on hämmastav kuulda, et üks naine otsustab elada maal ja sünnitada kuus last, neist viimase kaks aastat tagasi. Ja mitte ainult elada ning sünnitada, vaid ka väga hästi hakkama saada ja seejuures oma lastele ning ümbritsevatele inimestelegi elamiseks energiat anda. Seda ausalt öelda ei usukski, kui ise tänavuse Võrumaa aasta ema Airi Grossbergiga kohtunud poleks. Airi on just selline ema, kelle sarnast vast iga laps endale igatseks. Nagu muinasjutuhaldjas – aimab laste soove nende silmadest ja annab endast kõik, et need täituks. Soe, särav ja energiat andev nagu päike.

Raske on muidugi olnud Airilgi, kuid sellele vaatamata ei kuule tema suust ühtegi etteheidet – ei teiste inimeste ega ka riigi suunas. Selle asemel et norutada ja kiruda, on tema pannud oma pere toimima nii, et vanemad lapsed aitavad teda noorima eest hoolitsemisel ning teevad seda mitte vastumeelselt, vaid rõõmuga.

Küllalt on räägitud sellest, et riik võiks emade ja laste heaks palju rohkem ära teha. Tõsta lastetoetusi, luua juurde lasteaiakohti, kimbutada elatisevõlglasi. Kindlasti leiab veel midagi, mis kõik veel ära teha võiks. Ent riik võib lapsetoetuse kasvõi kümnekordseks tõsta, armastust ta ikka juurde tekitada ei suuda. Selles osas jäävad riigi käed abitult rippu, ükskõik, mis partei ka parajasti võimul oleks. Tegelikult pole lastele ju vaja mitte ainult raha ja lasteaiakohti, vaid ennekõike aega ning armastust. Seda, et ema oleks nende jaoks olemas just siis, kui nad seda kõige rohkem vajavad. Vahel peavad emad selleks, et nende lapsed ei kannataks, ohvreid tooma. Nagu Airi, kes käib selleks, et noorimat mitte lasteaeda panna, öises vahetuses tööl. Ent ohverdamine, mis emadusele nii omane, ei pea tingimata halba tähendama. Nagu Airi ütleb – kui ta tunneb, et enam ei jaksa, saab ta jõudu juurde just lastelt.

Kui ema on oma lastele nagu päike, mis kiirgab soojust, sära ja energiat, siis hakkavad selle soojuse, sära ning energia paistel kasvanud lapsed seda kõike ühel päeval tagasi kiirgama. Siis on ka emal endal korraga nii palju jõudu, et tal on tunne, et ei saagi kunagi vanaks. Niimoodi positiivset energiat vahetades saabki kõige paremini hakkama.
Palju armastust teile kõigile, kallid emad! Ilusat emadepäeva!

20 PÄEVA ENIMLOETUD