Menu

.      

Projekt „Koos kooli!” aitab Võrumaa suurperede lastel rõõmsamalt kooli minna

Projekti juht Piia Porr ja projekti patroon Carmen Pritson-Tamme. Foto: ERAKOGU„Septembrikuu on tähtis kuu: siis aabits uus, siis ranits uus, uus vormipluus – kõik, kõik on uus septembrikuus!” – need Olivia Saare luuleread toovad küllap enamusele lugejaist rõõmsa nostalgia meelde. Kui toob, sest kooli minevale lapsele uute kooliasjade ostmine võib olla veel ka tänases Eestis suureks luksuseks ja kõigil lastel ei õnnestu sellest rõõmust osa saada.

Heategevusprojekti „Koos kooli!” eesmärk on aidata suurperede lastel alustada kooliteed rõõmsalt ja hea varustusega. Annetuste toel loodetakse koguda raha 1000 lapsele kooli minekuks vajalike tarvete ja ergonoomiliste koolikottide hankimiseks. Projekti kaudu saavad endale muretuma koolisügise ka 35 Võrumaa suurperede last.

„Koos kooli!” projekt toimub juba teist aastat läbi MTÜ JCI Toompea koostöö Eesti Lasterikaste Perede Liiduga. Eelmisel aastal anti rikkalikult varustatud koolikotid üle 356 suurpere lapsele, kelle seas oli ka 31 Võrumaa last.

Esimesse klassi minek on kogu pere jaoks suur elumuutus ja väljakutse. Lapsevanematele  tähendab see kõige muu kõrval ka suurt väljaminekut. Minimaalne vajalike koolitarvete soetamise kulu on keskmiselt 120 eurot lapse kohta. Kui lapsi on peres palju, võib see pere jaoks tähendada keerulisi valikuid.

Riiklik ranitsatoetus Eestis puudub. Mitmed omavalitsused on sisse seadnud oma eelarvest väljamakstava ranitsatoetuse, mis enamasti ei kata kõiki kulusid või ei täida oma praeguses toetuse eraldamise vormis oma eesmärki. Enamikes Eesti omavalitsustes kooli mineku toetus puudub. „Koos kooli!” projekt aitab leevendada suureperede muret ja hoida sellega ära sotsiaalse lõhe süvenemist. Projekti juhi ja algatajana põhjendan selle projekti vajalikkust tagasivaatega oma esimesse koolipäeva: „See päev oli uhke, rõõmus, põnev. Kui meil on killukegi võimalus seda päeva suurperede lastele rõõmsamaks teha, siis me seda teeme.”

Väikese lapse suur mure on läinud korda paljudele. Eelmisel aastal kogunes heade inimeste abiga annetusraha 356 lapse koolitarvete soetamiseks. Selle aasta sihiks on koguda vähemalt 1000 lapsele koolitarvete soetamise summa.

Igaüks, kellele läheb korda soov, et väikesed lapsed saaksid alustada elu ühte olulisemat etappi hea stardiga, hoolimata perekonna majanduslikest võimalustest, saavad anda oma panuse projekti õnnestumiseks. Suured muutused saavad alguse väikestest ja kõige pikem teekond esimesest sammust! Avatud on annetustelefon

900 7725, kuhu helistades annetate viis eurot. Avatud on ka pangakonto, kuhu saab kanda tulumaksuvabalt enda valitud summa (SA JCI Estonia Heategevusfond, 221050565002, märksõna „KOOL”). Lisaks on võimalus osta koolitarbeid ja annetada need projektile. See on praktiline ja mugav võimalus eelkõige ettevõtetele! Projekti annetuskastid sularaha annetusteks on väljas Knopka, Sportlandi, Järva Tarbijate Ühistu ja Juustukuningate kauplustes. Detailne ülevaade annetamisvõimalustest ja annetajatest on üleval kodulehel
www.kooskooli.eu.

20 PÄEVA ENIMLOETUD