Menu

.      

Haigekassa juht eelarve miinuse tõttu muretsemiseks põhjust ei näe

FOTO: Aigar Nagel

Kuigi haigekassa eelarve on esimese poolaastaga 33 miljoni euroga miinuses, ei näe haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross muretsemiseks põhjust, ent möönab, et tulevikus võib arsti juurde pääsemine muutuda keerulisemaks, kirjutab Postimees.

"Riikliku ravikindlustuse finantspositsioon on lähiaastatel piisavalt tugev," ütles Ross. Eelnevatel aastatel sotsiaalmaksuna kogutud, kuid ravikindlustuses kasutamata reservi on 114 miljonit eurot. See on planeeritud puhver kulutuste katmiseks neil eelarveaastatel, mil kindlustushüvitiste tagamine eeldab prognoositust enam. "Jaotamata tulem on piisav, et katta tulude ja kulude võimalikke iga-aastaseid kõikumisi," sõnas Ross. Kokku on haigekassal varusid koos riskireservi ja reservkapitaliga ligi 200 miljonit eurot.

Rossi sõnul lähtub haigekassa majandamisel õigusaktidest ja neil põhinevatest nõukogu otsustest. "Kui haigekassa tulubaas jääb ka järgnevatel aastatel samaks, siis on sellel mõju tellitavate raviteenuste mahtudele."

Haigekassa eelarve suure lõhkimineku üks põhjus on C-hepatiidi ravimite lisamine soodusravimite nimekirja. Kuna ravitavaid on plaanitust pea poole enam, siis nende ravimitele kulunud 8 miljonit moodustab lõviosa soodusravimite ligi 11 miljoni eurosest ülekulust. Ross ei vastanud küsimusele, miks puudus haigekassal eelarve koostamise ajal ülevaade selle ravi vajajate tegelikust  arvust.

"Mis puudutab sel aastal ravimihüvitiste eelarvet mõjutanud C-hepatiidi ravimit, siis eelkõige tuleb rõõmustada uue tõhusa ravivõimaluse lisandumise üle, mis võimaldab terveneda ka neil patsientidel, kel seda lootust seni ei olnud," kirjutas Ross. Ta rõhutas, et tänu sellele pidurdub tulevikus nakkuse levik ja vähenevad maksapuudulikkuse juhtumid, mis on koormuseks ka haigekassale. "Seega võib öelda, et lühiajaline hüppeline suurem väljaminek säästab pikas perspektiivis ka ravikindlustusraha," on Ross veendunud.

Samuti kinnitas Ross, et C-hepatiidi ravim ei ole haigekassa jaoks kallimaks läinud, sest võrreldes esialgse hinnapakkumisega on praegu kehtiv hinnakokkulepe oluliselt soodsam. "Lihtsalt patsiendid on oodatust kiiremini terveks ravitud ja haigekassa on pidanud selle kulu kandma varem kui prognoositud. Ravi on kallis, samas lühiajaline," selgitas ta. Ta lisas, et patsientide ravile tulek ei jaotunud mitme aasta peale, vaid arstid pakkusid ravi kohe, kui võimalus avanes.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD