Menu

.      

Ministrid: haigekassa nõukogu tuleb ümber korraldada

Pilt on illustratiivne FOTO: VT

Rahandusminister ja töö- ja tervishoiuminister leiavad, et haigekassa nõukogu tuleb ümber korraldada, kirjutab Postimees.

"Haigekassa nõukogu töötab kehvasti, sest sinna on nimetatud inimesi, kellel on tervishoius oma huvid, ja sellest tulenevalt on paljud nõukogu tasemel otsused viidud haigekassa juhatuse tasemele," ütles töö- ja tervishoiuminister Jevgeni Ossinovski lehele.

"See tähendab, et nõukogul puudub võimalus tervishoiusüsteemi juhtida, sest huvide konflikti vältimiseks on paljud nõukogu taseme otsused delegeeritud juhatusele," sõnas Ossinovski. Näiteks langetas juhatus mullu otsuse koondada eriarstiabi suurematesse haiglatesse, kuigi säärane regionaalpoliitiline otsus peaks kuuluma haigekassa nõukogu pädevusse, ütles Ossinovski.

Tema sõnul peavad vastutama need inimesed, kellele on antud voli teha regionaalpoliitilisi otsuseid. "Antud juhul siis haigekassa nõukogusse nimetatud valitsuse ja riigikogu liikmed," ütles minister. Praegu on haigekassa nõukogus kaks ministrit ja kaks riigikogu liiget.

Rahandusminister Sven Sester leidis, et haigekassa nõukogus on liiga palju erinevate huvide esindajaid, tema hinnangul on positiivne näide töötukassa nõukogu, kus liikmeid on vaid kuus, haigekassa puhul on neid 15.

Nõukogu liikme, ametiühingute esindaja Peep Petersoni hinnangul on nõukogusse viimasel ajal määratud otseselt huvitatud osalisi, nagu ravimitööstuse ja erameditsiini esindajad. Tema sõnul kulub nõukogus palju aega spetsiifiliste probleemide, nagu erahaiglate rahastamise küsimuste arutamisele.

Ossinovski sõnul haigekassa eelarve tasakaalustamiseks ravimahtu ei kärbita, kuna ravijärjekorrad on juba praegu liiga pikad. "Ootame ära 14. septembri, kui haigekassa juhatus esitab oma ettepanekud, ja siis vaatame, milliseid poliitilisi valikuid me oleme valmis tegema," ütles minister.

Rahandusministri hinnangul peab eelarve olema tasakaalus. "Ma ootaksin ära Ossinovski ettepanekud. Aga kui sul on eelarve kinnitatud ja sa oled öelnud, et su kulud on sellised, siis seda eelarvet tuleb täita, tahad või mitte," ütles ta.

Petersoni hinnangul on rahandusministri nõudmine haigekassa eelarve tasakaalustada töö- ja tervishoiuministrile üle jõu käiv ülesanne. Tema sõnul on haigekassa jätkusuutlikus jäetud tagamata pika aja jooksul, seehulgas siis, kui praegu peaminister Taavi Rõivas oli sotsiaalminister. Ametiühingud pole teenuste kärpimisega nõus, tervishoidu tuleb leida uut tulu, ütles Peterson.

Kolmapäeval toimunud peaminister Taavi Rõivase, rahandusministri Sven Sesteri ning tervise- ja tööministrit Jevgeni Ossinovski omavahelisel kohtumisel lepiti kokku, et Ossinovski esitab 22. septembriks ettepanekud, kuidas kaotada haigekassa eelarve ülekulu.

Haigekassa tulud kasvasid esimesel poolaastal 7 protsenti 510,9 miljoni euroni. Ravikindlustuse kulud kasvasid 8 protsenti 538,8 miljoni euroni ja haigekassa tegevuskulud on kasvanud kokku 11 protsenti. Kokku olid haigekassa eelarve kulud esimesel poolaastal 543,8 miljonit ja seega oli eelarve ligi 33 miljoniga miinuses, mis on 14,5 miljonit eurot negatiivsem prognoositust.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD