Menu

.      

Haanja looduspark sai kaitsekorralduskava kümneks aastaks

Foto: ANDREI JAVNAŠANKeskkonnaamet kinnitas Haanja looduspargi kaitsekorralduskava aastateks 2013-2022, mis annab asjaosalistele senisest paremaid võimalused taotleda erinevate projektide läbi toetusraha.

Kaitsekorralduskava on kaitseala rakenduslik tegevusplaan, millega määratakse 10 aasta olulisemad tegevused kaitsealaga seotud väärtuste tutvustamiseks, säilitamiseks ja kaitsmiseks. Samuti annab kinnitatud kava võimaluse nii kohalikel omavalitsustel, maaomanikel kui ka teistel organisatsioonidel taotleda kavas väljatoodud looduskaitsetöödeks toetust mitmest rahastusallikast. Ülejäänud eelarvest olulisema osa moodustavad väärtuslike maastike ja liigirikaste niitude hooldamine koostöös PRIA-ga ning riigimetsa majandamise keskuse külastustaristu arendamine ja korrashoid.

Haanja looduspargi kaitse-eesmärgiks on kaitsta, säilitada ja tutvustada Eesti kõrgeimat kuhjelist saarkõrgustikku, esinduslikke ürgorgusid, loodus- ja pärandmaastikke, looduse mitmekesisust, samuti aidata kaasa säästva puhkemajanduse arengule ning kaitsta kaitsealuste liikide elupaiku.

Haanja looduspark on Eesti üks armastatumaid turismipiirkondi, mille tuntumad külastusobjektid on Suur Munamägi, Haanja suusarajad ja Rõuge ürgorg koos oma maaliliste järvedega. Ka plaanitud eelarve põhimahu ehk ligi 75 protsenti moodustab kohalike omavalitsuste korraldatavad tööd külastusobjektide arendamiseks.

Haanja looduspark paikneb Kagu-Eestis Võru maakonna keskosas ning hõlmab viit valda ja 132 küla. Looduspark on Võru maakonna suurim maastikukaitseala, kus üle 80 protsenti kaitseala pindalast jääb eramaadele.

„Eramaade suurt osakaalu arvestades on kava rakendamisel väga oluline ametiasutuste ja maaomanike hea koostöö. Ühises tegevuses tuleb silmas pidada nii looduskaitset kui ka piirkonna üldist arengut,“ ütles keskkonnaameti kaitse planeerimise peaspetsialist Taavi Tattar.

Haanja looduspargi kaitsekorralduskava on koostanud AS Kobras ja maaülikool. Kaitsekorralduskava on valminud Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendite abil.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD