Menu

.      

Lätti gaasi järele!

Kuivõrd alates käesoleva aasta algusest on Eestis vanade punast värvi gaasiballoonide täitmine ja müük keelatud, siis tasub lasta balloon täita Lätis, kus see on isegi odavam kui varem Eestis.

Tänu eri Euroopa Liidu nõuete edasilükkamisele on Lätis mitmed kaubad ja teenused odavamad kui Eestis. Näiteks pole Lätis siiani rakendatud eramajapidamistele vaba elektrituru hinda, mis Eestis rakendus alates möödunud aasta algusest. Alates sellest ajast on Eesti tarbijad pidanud maksma senisest 40-50 protsenti kõrgemat elektrihinda, mis nõuab aastas keskmiselt majapidamise kohta ligi 50 eurot lisakulu. See raha läheb Eestis peamiselt riiklikule energiamonopolile Eesti Energia, mis selle kergelt sülle kukkunud rahaga ei oska muud tarka peale hakata, kui viia see välismaale, investeerida Jordaania ja USA energiaprojektidesse. Eesti Energia kõrval noolib Eesti tarbijate makstavat kõrget hinda Läti energiafirma Latvenergo, mis Elektrumi kaubamärgi kaudu Eestis kiiresti turuosa kasvatab. Kuivõrd Latvenergo on sarnaselt Eesti Energiaga riigi ettevõte, siis võib lihtsustatult öelda, et lätlased saavad Eestist saadava kõrgema elektrihinna arvelt pakkuda oma inimestele odavamat elektrit. Kokkuvõttes võidavad kõik teised – lätlased, ameeriklased ja jordaanlased sellest, et Eesti tarbija varasemast poole kõrgemat elektrihinda maksab. Kaotajaks on nagu alati Eesti inimene – maksumaksja, kes niigi peab võrreldes suuremate riikidega omariikluse raskemat koormat oma kukil kandma. Näiteks Läti valitsus on selle koorma kergendamiseks ja inimeste huvidega arvestamiseks lükanud eramajapidamiste elektrituru vabanemise edasi järgmisse aastasse, kuigi algselt pidi Lätis turg avanema juba läinud aasta 1. septembril.

Läti juhtide otsuste mõju saab nautida Läti kaupu ja teenuseid tarbides. Sõit Lätti läheb küll kulukamaks, aga kui kamba peale korraga mitu punast ballooni kaasa võtta, siis saab juba arvestatava kokkuhoiu. Vaatamata Läti veidi kõrgemale, 21protsendilisele käibemaksule on seal kaubad jätkuvalt odavamad.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD