Menu

.      

Lasva valla suur saavutus

Lasva valla kaasaegse nullenergia lasteaiahoone ehitus on suur saavutus, eriti kui arvestada, et selleks ei pidanud võtma laenu.

Lasva vald oli seni teadaolevalt ainuke omavalitsus Võrumaal, kus puudus oma lasteaed ja kus lapsed olid paigutatud ajutistele pindadele. Selline ajutine olukord oli kestnud juba aastakümneid. Lasteaeda hakati planeerima 1970. aastal, 45 aastat tagasi, aga ehituseni jõuti alles nüüd. Selline venimine on uskumatu, aga seda kinnitas vallavanem Juris Juhansoo. Täpset põhjust, miks asjad nii kaua venisid, ei osanud ta öelda, tõenäoliselt oli tegemist lihtsalt ebasoodsate juhuste kokkulangemisega. Ometi on Lasva vald 1685 registreeritud elanikuga Võrumaal keskmine omavalitsus, samas suurusjärgus Sõmerpalu vallaga. Vallas elab palju noori inimesi, mistõttu püsib elanike arv stabiilne. Vallavanema kinnitusel pole lastepuudust vallas karta, pigem on olnud probleemiks ruumipuudus.

Ajal, mil näiteks Võru linn kavatseb võtta lasteaia remondiks ligi miljon eurot laenu, on Lasva valla suutlikkus ilma laenuta hakkama saada lausa imetlusväärne. Vallavanema kinnitusel oli rahastusotsus tehtud juba viis aastat tagasi, ent vahepeal asjaajamine venis ja tänu sellele õnnestus koguda säästusid. Lasteaedadest on saanud Eestis üleriiklik prioriteet, seetõttu on ette näha lasteaedade rahastamist eeloleval Euroopa Liidu rahastusperioodil.

Tubli saavutus on seegi, et maja kütmiseks on kavas kasutada maasoojust ja lisaks päikseenergiat, mis muudab hoone ülalpidamiskulud valla jaoks pea olematuks. See on suur edasiminek võrreldes praeguse ajaga, mil lasteaed paikneb Lasva ja Kääpa külades ajutistel pindadel laiali. Praegusel ajal, mil energia on kallis ja omavalitsused majanduslikult raskes olukorras, on hoonete ülalpidamine muutunud tõsiseks katsumuseks, mida ilma abita ei ole võimalik lahendada. Näiteks Lasva valla haldusalas olnud väärika ajalooga Pikakannu kooli sulgemise üks määravaid põhjuseid oli just koolimaja suur ülalpidamiskulu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD