Menu

.      

KIK lõpetab seitsme linna tänavavalgustuse uuendamise oktoobriks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru linna planeeritud uue LEDvalgustitel põhineva tänavavalgustuse asukoha kaart. Allikas: KIK

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) eestvedamisel on Võrus, Haapsalus, Valgas, Kuressaares, Jõhvis, Keilas ja Paides üleval esimesed uued LED-valgustid, tööd jätkuvad ning projekti kaasatud linnad saavad täielikult uuendatud tänavavalgustuse koos intelligentse juhtimissüsteemiga selle aasta oktoobriks.

"Sellises mahus LED-valgusteid on Euroopas korraga vähe välja vahetatud. Kuna lisaks 12 000 valgustile saavad linnad ka uue tänavavalgustuse infrastruktuuri ning targa juhtimise, on projekt veelgi erilisem," ütles KIK-i tänavavalgustuse projekti juht Tõnis Kurrik. Ta lisas, et tööd on püsinud graafikus.

Kui Paide linnas saavad uued lambid koos nutika juhtimissüsteemiga täies mahus tööle, tähendab see linnale aastas kuni 25 000 eurost rahalist võitu elektri pealt, ütles Paide linna esindaja Andrus Tull. Tema sõnul on linna jaoks oluline ka see, et projekti raames vahetatakse välja suur hulk amortiseerunud kaabelliine, tänu millele on tulevikus vähem ka elektrikatkestuste tõttu pimedaid tänavaid.

Tänavavalgustusprojekti ehitustööd algasid linnades 2014. aasta oktoobris, kui hakati paigaldama maakaableid, võtma maha vanu valgustimaste ning asendama neid uutega.

Projekti rahastatakse rohelisest investeerimisskeemist heitmekvoodi müügi tulu eest Austriale. Kohalikud omavalitsuste katta jääb 10 protsenti valgustuse renoveerimise kuludest. Tööde kogumaksumus on 15 miljonit eurot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD