Menu

.      

Raha paneb rattad käima

Võru maavalitsuse juures eelolevateks aastateks raha jagamiseks välja valitud olulisemad projektid on seotud teede ehituse ja liikumisega, mistõttu võib öelda, et raha paneb rattad käima.

Kokku on Võrumaale ette nähtud järgmiseks viieks aastaks Euroopa Liidu toetusi 9,62 miljonit eurot. Aastani 2020 saavad Eesti maakonnad Euroopa Regionaalarengu Fondi kaudu 134,8 miljonit eurot toetust töökohtade loomiseks ning teenuste ja töökohtade kättesaadavuse parandamiseks väljaspool Tallinna ja Tartu linnapiirkondi.

Vastavalt siseministri otsusele said Kagu-Eesti maakonnad võrreldes tavapärase jaotusega 3 miljonit juurde ehk Võru, Põlva ja Valga maakond igaüks miljon eurot. See tähendab piltlikult öeldes, et Võrumaa sai juurde ühe suure projekti jagu raha. Kõige rohkem sai raha juurde Ida-Virumaa – 8 miljonit eurot.

Võrumaa projekte lähemalt uurides torkab silma teede, eriti just kergliiklusteede rajamine, mis on planeeritud Võrumaa kahe linna – Võru ja Antsla ümber. Kergliiklustee rajamine ongi Antsla vallas ainus suur projekt ja Antsla vallale ette nähtud kogutoetus on kolm korda väiksem kui Vastseliina valla oma.

Mitmed omavalitsused on Võrumaal üldse mängust väljas. Kuigi järgmise viie aasta rahastuseks välja valitud projekte on kokku 13, mis lubaks justkui ühe projekti omavalitsuse kohta, pole ühtegi projekti kavas toetada Urvaste, Lasva, Mõniste, Sõmerpalu ja Meremäe vallas. See tähendab, et nii Metsavenna talul kui ka Pokumaal, Nõiariigil ja liikluslinnal tuleb suu toetustest puhtaks pühkida. Seevastu Võru linna on ette nähtud raha suisa kamaluga: kokku ligi 4,5 miljoni euro ulatuses, muu hulgas risti-rästi kergliiklusteede ehituseks ja linna keskväljaku rajamiseks.

Kui projektid teoks saavad ja kõik läheb plaanipäraselt, peaks Võru linnast saama üks paremini teedevõrguga kaetud linnadest. Siia võib lisada tänavuse LED-tänavavalgustite projekti, mis peaks Võru linnast tegema ühe parema elukeskkonna mitte ainult Eestis, vaid Balti- ja Põhjamaades.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD