Menu

.      

Vene ja Euroopa Liidu vaheline kaubandussõda pidurdab projekte

Venemaa ja Euroopa Liidu vahel möödunud aasta sügisel lahvatanud kaubandussõda pärsib lisaks kaubavahetusele piiriäärsete projektide arendamist. Kuivõrd piiriületuste hulk on võrreldes varasemaga kolmandiku võrra vähenenud, siis on pidurdunud näiteks Luhamaal asuva Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) autokeskuse arendamine. ERAA peasekretär, Misso vallavolikogu liige Toivo Kuldkepp on pannud küsimärgi alla koguni Luhamaale planeeritud tööstus- ja logistikakeskuse arendamise, mis on olnud üks Võru maavalitsuse juures tegutseva töögrupi prioriteetidest.

„Pean seda projekti suurejooneliseks raiskamiseks,” märkis Kuldkepp möödunud aasta lõpus Misso vallavolikogule saadetud kirjas. Tema arvamuse kohaselt puudub piirkonnas piisav tootmispotentsiaal ja vajalik tööjõud. Lähtuvalt intervjuudest transpordiettevõtjatega ning kaubavoogude analüüsist järeldab Kuldkepp, et huvi nimetatud logistikakeskuses ladude ja tootmise korraldamise vastu puudub. „Käesoleval ajal ja seda enam tulevikus väheneb dramaatiliselt kaupade liikumine Euroopa Liidu ja Venemaa vahel,” seisab Kuldkepi kirjas volikogule, „logistikaettevõtjatel on laod rajatud suurte tõmbekeskuste ja transpordi sõlmpunktide lähedusse ning pigem on probleem nende koormamises. Kui tõepoolest on kuskilt võimalik raha kaasata, siis oleks mõistlikum seda kasutada Misso alevi ja valla elanike heaolu toetamiseks ning ettevõtluse arendamiseks.”

Kuldkepi väitel on ERAA juba rajanud kümne hektari suuruse keskuse riigipiiri lähedusse, aga miskipärast ei ole ei logistikaettevõtjad ega tootjad tundnud huvi võimalike arenduste suhtes, vaatamata ERAA-poolsetele pakkumistele. Samuti ei ole laondus käivitunud naabruses asuva OÜ Collade kinnistul.

Transpordi olukord pole samas lootusetu. Collade andmetel on kaubavahetus küll vähenenud, aga järjest rohkem veetakse Venemaalt Euroopasse saematerjali, palkehitisi ja metalli. Suurenenud on Eesti ja Läti numbrimärkidega sõidukite liiklemine Venemaal.

20 PÄEVA ENIMLOETUD