Menu

.      

Kümne aastaga Võru tähtsündmuseks

Võru linna külje alt Tamula järvelt juba kümnendat korda startinud Võhandu paadimaraton on kujunenud nullist üheks Võru linna aasta tähtsündmuseks, millest võttis tänavu osa 596 paati ligi 1000 aerutajaga.

Maratoni üks korraldajatest, seiklusspordi pisikuga Hillar Irves on püüdnud teha parimat maratoni, mis olla saab, ja tuleb tõdeda, et ta on oma eesmärgile väga lähedale jõudnud. Kui vaadata juba maratoni kajastust suhtlusportaalis Facebook, siis saab sealt hea ülevaate maratonist nii maalt kui ka õhust. Lisaks on võimalik maratonile kaasa elada reaalajas interneti vahendusel. Kohe pärast võistlust avaldati põhjalik ülevaade võistluse kohta, nii nagu see on tavaks suurte jooksu- või suusamaratonide puhul.

Kuivõrd Võhandu maratonil pole oluline mitte võit, vaid see, et oled distantsi läbinud, ühe jõe järvest järveni läbi sõitnud, siis on võitjad tänavu kõik need ligi 480 paatkonda, kes võistluse edukalt 24 tunni jooksul lõpetasid. Kõige kiiremad, leedukad Juozas Gurevicius ja Jonas Ragauskas läbisid võistluse kaheksa tunniga. Kõige kauem läks Eesti paatkonnal koosseisus Helen Ormus, Alar Vinkel, Rauno Viskus, Ergo Mets ja Kristjan Pärna – 21 tundi ja kümme minutit, kaotus võitjatele 12 tundi ning 40 minutit.

Võhandu maraton pakub elevust mitte ainult osalejatele, vaid ka pealtvaatajatele ja kaasaelajatele. Maratoni ühed suuremad kaasaelajad on olnud jõeäärsed elanikud, kes kütavad meelsasti sauna ja pakuvad võimalusel sõitjatele abi. Sellega on maratonist saanud üldrahvalik ettevõtmine, mis ühendab inimesi samamoodi nagu laulu- ja tantsupidu.

Maraton toimub igal aastal enam-vähem samal ajal, aprilli lõpus. Kümne aasta jooksul on olnud aastaid, mil sel ajal sooja paarkümmend kraadi, ent on olnud ka aasta, mil järv oli nii jääs, et võistluse start tuli edasi viia Kirumpää silla juurde.
Nii nagu kõiki teisi maratone, teevad Võhandu maratoni oma ala tõelised huvilised-entusiastid. Korraldamine pakub võimaluse midagi korda saata isegi siis, kui ise enam ei võistle.

20 PÄEVA ENIMLOETUD