Menu

.      

Erakordselt tubli Kääpa kool

Võru külje all Lasva vallas asuv Kääpa põhikool on 134 õpilasega üks edukamaid koole mitte ainult maakonnas, vaid üldse kogu Eestis. Kääpa kooli neljanda klassi õpilaste võit üleriigilisel matemaatikavõistlusel „Matetalgud” enam kui 1000 konkurendi hulgas on lausa super tulemus. Sellist tulemust poleks mitte keegi osanud loota. Võrumaa ülejäänud koolide tulemused sel võistlusel jäid alles teise ja kolmandasse kümnesse. Võiduklassi õpetaja märkis, et üks võidu põhjuseid oli klassi poiste kiirus ja taiplikkus – nimelt on tolles klassis poisse poole rohkem kui tüdrukuid.

Kääpa kooli poisid on ka muul moel tublid. Näiteks on kooli poisid väga edukad võrkpallurid, üks kooli õpilastest kuulub koguni Võru spordikooli sellesse võistkonda, mis tõi hiljuti Balti meistrivõistlustelt kuldmedali. Poiste kõrval on väga tublid ka Kääpa kooli tüdrukud – seda võrkpallis, kus on saavutatud Eesti arvestuses esikoht.

Kääpa kooli direktoril Igmar Mattol on põhjust oma kooli üle uhkust tunda. Mõne nädala pärast ületab Kääpa kool taas uudisekünnise, kui korraldab antiikolümpia eeskujul kooliolümpiamängud, kus osalevad lisaks kooli enda õpilastele veel külalisvõistlejad Hispaaniast, Horvaatiast, Soomest ja Saksamaalt. Rahvusvaheline seltskond saabub Kääpale seoses Euroopa Liidu kolmeaastase „Erasmuse” projektiga, milles Kääpa kool osaleb koos sõpruskoolidega. Kääpa õpilased saavad võimaluse käia vastukülaskäigul Hispaanias ja Horvaatias. Lisaks on Kääpa koolil sõlmimisel sõprusleping kooliga Pihkvast.

Igmar Matto ei tee saladust, et kooli edukaks tegevuseks on vaja teatud õpilaste arvu. Klassis ei pea olema tingimata 25 õpilast, piisab 15-16. Näiteks Meremäe koolis, mille juhi kohalt Matto kaks aastat tagasi Kääpale tuli, on õpilaste arv klassides kuivanud nelja kuni kuue peale. Mõni aasta tagasi ei tulnud sinna kooli ühtegi õpilast, tänavu on teada, et esimesse klassi siiski üks laps astub. Üleriigilisel matemaatikavõistlusel „Matetalgud” oli osalejate miinimum viis õpilast, seega poleks Meremäe kooli üks praegustest klassidest sellel võistlusel osaleda saanudki.

20 PÄEVA ENIMLOETUD