Menu

.      

Piimatootjad õpivad jälle juustu tegema

Prantsuse juustumeister Michel Lepage (pildil keskel) üleeile Metsavenna talu köögis piimatootjatele juustutegemist õpetamas. 	  Foto: Võrumaa TeatajaJUUSTUTEGU • Pärast viieaastast pausi õpivad Eesti piimatootjad jälle juustu tegema. Eile ja üleeile olid Mõniste vallas Vastse-Roosas Metsavenna talus paarkümmend piimatootjat üle Eesti, et õppida kogenud Prantsuse meistri käe all juustusid tegema.

Üleeile õpiti meister Michel Lepage käe all Metsavenna talu sajaliitrises katlas tegema Rasina kitsepidaja Anne Grünbergi talu kitsepiimast pika säilivusajaga Abondance-tüüpi pressjuustusid. Eile oli käsil Metsavenna talu lehmapiimast pika säilivusajaga pestud koorikuga Gruyere-tüüpi juustude valmistamise õppimine.

Praktilise juustuteo kõrval kuulasid tootjad kikkis kõrvul teooriat juustu laagerdamise, pehmete ja kõvade juustude, soojendatud ja soojendamata juustumassi, hallitusseente ja õlis säilitamise kohta. Prantsuse meistril oli abiks eestikeelne tõlk.

Peale Metsavenna talu olid sihtasutuse Eesti Mahepõllumajandus korraldatud koolitused Pajumäe talus Viljandimaal ja Luke meiereis Tartumaal. Seal õpiti lehmapiimast Emmentali-tüüpi ja sinihallitusjuustude tegemist.

{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD